Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Ontspanning na stress veroorzaakt migraine

Mooi & Gezond nieuws

Ontspanning na stress veroorzaakt migraine

28 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Ontspanning na stress veroorzaakt migraine
Stress kan hoofdpijn uitlokken. Uit onderzoek van Yeshiva University blijkt nu dat ook de ontspanning die volgt op stress migraine kan opleveren.
 
De onderzoekers lieten zeventien proefpersonen drie maanden lang een dagboek bijhouden. De deelnemers noteerden of ze een migraineaanval gehad hadden en of er sprake was van bekende triggers, zoals het aantal uren dat ze geslapen hadden, geconsumeerde voedingsmiddelen en dranken en hun menstruatiecyclus. Ook gaven ze aan hoe gestrest ze waren en of ze zich vrolijk, verdrietig, ontspannen, nerveus, levendig of verveeld voelden.
 

Vaker migraine

De ontspanning die volgde op stress, bleek een nog belangrijkere trigger voor migraineaanvallen dan stress zelf. Deelnemers die na een gestreste dag een minder stressvolle dag hadden, bleken de daaropvolgende dag meer risico te lopen op een migraineaanval.
 

Cortisol

"Deze studie toont een opvallend verband aan tussen een vermindering van de ervaren stress en migraine. Dit verband was het sterkst gedurende de eerste zes uur waarin een vermindering van de stress leidde tot een bijna vijf keer zo groot risico op het begin van een migraineaanval. Het hormoon cortisol, wat stijgt tijdens stress en pijn vermindert, draagt mogelijk bij aan het uitlokken van hoofdpijn tijdens ontspanning”, zegt onderzoeker Richard B. Lipton.
 

Rust nemen

De onderzoekers adviseren migrainepatiënten om stress niet op te laten lopen, maar om regelmatig even rust te nemen tijdens een stressvolle periode. Bijvoorbeeld door te sporten, wandelen of even op je ademhaling te letten.
 
De resultaten van het onderzoek verschenen in Neurology, het tijdschrift van de American Academy of Neurology.
 
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017