Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Op komst: eenmalig griepvaccin dat levenslang b...

Mooi & Gezond nieuws

Op komst: eenmalig griepvaccin dat levenslang beschermt

23 mei 2013
Deel met je vrienden
 
Op komst: eenmalig griepvaccin dat levenslang beschermt

Wetenschappers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld dat de jaarlijkse griepprik overbodig maakt. Het 'universele' vaccin belooft met een enkele prik bescherming tegen alle types griep op lange termijn, zelfs tot levenslang.

Tot op heden moeten mensen elk jaar ingeënt worden tegen de griep. Dat komt omdat de virussen voortdurend veranderen en evolueren op een manier die de huidig beschikbare vaccins overwint. Maar de wetenschappers achter het nieuwe vaccin beweren dat dit beschermt tegen alle virussen én helpt bij het voorkomen van de ontwikkeling van nieuwe versies.

De experimenten zijn hoopgevend. Zo hebben tests bij fretten, die dezelfde soorten griep kunnen hebben als mensen, aangetoond dat het nieuwe vaccin tot tien keer zo effectief is als de huidige jaarlijkse vaccins. 
 

Vaccin

'Griepvirussen vormen een grote bedreiging en zijn een last voor de gezondheidssystemen in alle landen. Elk jaar moeten de griepvirussen snel gemaakt worden, zodat ze matchen met de circulerende virussen', weet onderzoeksleider dr. Gary Nabel van het Vaccine Research Centre in Maryland. Dat proces gebeurt op basis van voorspellingen en is erg traag en duur.
 
Maar met het nieuwe vaccin zou die procedure verleden tijd zijn. Het vaccin is gebouwd met behulp van 'zelfassemblerende nanodeeltjes' van eiwitten. Wanneer die geïnjecteerd worden, creëren ze antilichamen die zichzelf aanhechten aan de deeltjes van het virus die voor elke griep gelijk zijn. Bovendien is de productie ook veiliger dan bij de standaardvaccins, want die worden gemaakt door het virus te doen groeien in een laboratorium.
 

Mensen

Onderzoeksleider dr. Gary Nabel hoopt binnen twee jaar te kunnen beginnen met klinische tests bij mensen. De resultaten van het huidige onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad 'Nature'.
 
Andere wetenschappers verwelkomen het onderzoek, maar blijven erg voorzichtig. De experimenten bij mensen zullen moeten uitwijzen of het vaccin echt zo goed werkt als gehoopt wordt.
Bron: AD.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017