Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Placebo-effect nog groter dan gedacht

Mooi & Gezond nieuws

Placebo-effect nog groter dan gedacht

10 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Placebo-effect nog groter dan gedacht
Het placebo-effect blijkt nog sterker dan tot nu toe werd gedacht. De werking van pillen tegen migraine blijkt voor de helft gebaseerd op de verbeelding. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
 

Positieve boodschap

Het onderzoek toont aan dat medicijnen beter werken als patiënten een positieve boodschap meekrijgen. Het medicijn blijkt twee keer zo sterk pijnklachten te verminderen als wanneer patiënten denken dat ze een placebo krijgen. 
 

Neppil of echt medicijn

Als patiënten niet weten of ze een neppil of een echt medicijn krijgen dan neemt de pijn die zij ervaren aantoonbaar toe. Voor het onderzoek werd een groep van 66 patiënten met migraine in drie groepen gesplitst. Eenderde van de groep kreeg te horen dat ze een placebo kregen, nog een derde kreeg de boodschap het echte medicijn te krijgen en de derde groep wist niet wat voor medicijn ze kreeg. 
 
De onderzoekers zagen dat de werking van het medicijn veel groter was wanneer mensen wisten dat ze de werkzame pil hadden. Volgens de onderzoekers kan de ontdekking van grote invloed zijn op de behandelwijze bij pijnbestrijding.
 
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Science Translational Medicine.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017