Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Probiotica verlichten diarreeklachten door gebr...

Mooi & Gezond nieuws

Probiotica verlichten diarreeklachten door gebruik antibiotica

31 mei 2013
Deel met je vrienden
 
Probiotica verlichten diarreeklachten door gebruik antibiotica
Probiotica kan diarreeklachten die ontstaan door antibioticagebruik verlichten of tegengaan. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen Cochrane systematic review.
 

Probiotica bij antibiotica

De auteurs van de studie bestudeerden Clostridium difficile-infecties in patiënten die antibiotica gebruikten. Het bleek dat diarreesymptomen sterk gereduceerd werden als patiënten naast de antibioticakuur ook probiotica toegediend kregen.
Antibiotica dunnen het aantal goede bacteriën die in de darmen leven uit en daardoor kunnen andere bacteriën, zoals C. Difficile hun kans grijpen. Niet iedereen die geïnfecteerd raakt met C. difficile heeft ook last van de symptomen, zoals diarree of dikkedarmontsteking.
 

'Goede bacteriën'

De zogenaamde 'goede bacteriën' of gist in voedsel en voedingsupplementen met probiotica zorgen mogelijk voor een veilige, goedkope manier om te voorkomen dat diarree veroorzaakt wordt door C. difficile. De uitkomst is belangrijk omdat diarree veroorzaakt door C. difficile (CDAD) duur is om te behandelen.
Het Cochrane-rapport onderzocht 23 studies met 4213 volwassenen en kinderen. Probiotica die genomen werden samen met antibiotica verminderde het aantal mensen dat last had van diarree met 64 procent. Slechts 2 procent van de deelnemers die probiotica nam, had last van diarree van de C. difficile-bacterie tegen 6 procent van de mensen die een placebo kreeg.
In 26 studies die bijwerkingen onderzochten, waren ook minder bijwerkingen in de groep die probiotica slikte.
 

Doses probiotica

De hoofdauteur van de studie, Bradley Johnston, legt uit dat op de korte termijn probiotica in combinatie met antibiotica een veilige en effectieve manier lijkt om diarree veroorzaakt door de C. difficile-bacterie tegen te gaan.
Er is echter nog niet bekend welke probiotica-stammen en wat voor doses de beste resultaten geven. 
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017