Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht

Mooi & Gezond nieuws

RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht

06 juni 2014
Deel met je vrienden
 
RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht
De zonkracht bereikt naar verwachting rond het Pinksterweekend zomerse waarden van circa 7. Dit kan snel leiden tot verbranding van de huid. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
 
Met een nog niet aan de zon gewende en gevoelige huid kan deze zonkracht makkelijk leiden tot verbranding. Bij de waarde 7 kan dat al na 15 minuten zijn, en bij een waarde 5 na 20 minuten. Bescherming van de huid is mogelijk door uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of een zonnebrandcrème aan te brengen.
 

Huidkanker

Hoewel enige zonblootstelling goed is voor de aanmaak van vitamine D, dragen zonnebrand en langdurige zonblootstelling bij aan de kans op het krijgen van huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker neemt de afgelopen jaren zeer sterk toe en onverstandig zongedrag is daarvan waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak.
 

Zonkracht

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling aan het aardoppervlak. De belangrijkste factoren die de zonkracht bepalen zijn: de hoogte van de zon aan de hemel, de dikte van de ozonkolom in de atmosfeer en de bewolking. In deze periode neemt de zonkracht toe door de hogere zonnestand. Een relatief dunne ozonlaag zorgt samen met een wolkenloze hemel voor extra zonkracht. Het RIVM voert in Bilthoven om de twaalf minuten een actuele zonkrachtmeting uit en geeft de waarde daarvan op haar website.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017