Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'School moet kleuters leren insmeren'

Mooi & Gezond nieuws

'School moet kleuters leren insmeren'

28 mei 2013
Deel met je vrienden
 
'School moet kleuters leren insmeren'

Dermatologen willen dat leraren op de basisschool meer aandacht besteden in de klassen aan de gevaren van huidkanker.  In elk klaslokaal hoort daarom een pot zonnecréme te staan en zouden er klassikale 'insmeermomentjes' moeten komen.

'Jezelf insmeren moet net zo vanzelfsprekend worden als je tanden poetsen of uitkijken bij het oversteken,' zegt dermatologe Jetske Ultee. Als moeder van vier kleine kinderen maakt zij zich sterk voor een veiliger zongedrag in Nederland.

Straling door wolken heen

Nederland steekt volgens haar zijn kop in het zand. We denken vaak dat het hier zo’n vaart niet loopt omdat het vaak bewolkt is. Maar schadelijke UVA stralen komen ook dwars door wolken heen. Dit vergeten mensen vaak.
Ultee wil met een 'insmeerlied', spelletjes en digibooks de strijd aan gaan tegen huidkanker bij kinderen. Ieder klasje zou daarom een potje zonnecréme in de klas moeten hebben staan.
De kans op huidkanker zal de komende jaren schrikbarend toenemen, zo blijkt uit onderzoek. Het is al bekend dat in 90 % van de gevallen dit te voorkomen is en dat de ergste schade juist optreedt in de kindertijd.
 

Klassikale 'insmeermomenten'

Ondanks dit alles wordt aan onze kinderen nauwelijks meegegeven dat zij zich moeten beschermen tegen de zon. Ultee pleit voor schaduwplekken op speelplaatsen en genoeg zonnebrandcréme in de klas en vooral klassikale 'insmeermomenten'. 
Ook in België juichen dermatologen dit initiatief van Ultee toe. De Belgische Beroepsvereniging ziet graag dat er maatregelen komen op scholen. Heel veel huidkanker duikt pas op 30,40 jaar later na verbranding in de zon. In de kleuterklassen beginnen, zorgt ervoor dat er op terwijn levens gered kunnen worden.
Bron: Telegraaf
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017