Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Slechts één op zes Nederlanders weet wat chroni...

Mooi & Gezond nieuws

Slechts één op zes Nederlanders weet wat chronische pijn is

08 oktober 2014
Deel met je vrienden
 
Slechts één op zes Nederlanders weet wat chronische pijn is

In een onderzoek dat St. Jude Medical, internationaal producent van medische apparatuur, in samenwerking met de Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie (PVVN) heeft uitgevoerd onder 1.000 Nederlanders, blijkt dat slechts één op zes Nederlanders (16%) weet wat chronische pijn is. Chronische pijn, een ziekte waarbij pijnklachten langer dan drie maanden aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is, raakt veel landgenoten: 18% van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze aandoening.

De PVVN wil het probleem aankaarten dat huisartsen en patiënten nog te weinig op de hoogte zijn van de ziekte en de bestaande behandelmethoden. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de respondenten (53%) pijnstillers, onterecht, ziet als de beste therapie voor chronische pijn. In realiteit laten diagnose en de selectie van de juiste behandeling vaak tot zeven jaar op zich wachten. Dat heeft zware gevolgen voor de gezondheid, het sociale leven én de professionele carrière van de patiënt.
 

  • Slechts 16% weet echt wat chronische pijn is, maar toch beweert ruim 70% van de Nederlanders de ziekte en zijn behandeling te kennen
  • 53% denkt, onterecht, dat chronische pijn bestreden kan worden met pijnstillers
  • Slechts 4 op de 10 respondenten noemt neurostimulatie als geschikte behandelmethode voor chronische pijn

Gebrekkige kennis

De oorzaak van de gebrekkige kennis over chronische pijn bij de Nederlandse bevolking kan liggen aan de informatiekanalen die de Nederlanders consulteren voor hun medische vragen. Eén op de vijf respondenten (19,5%) heeft ooit via de huisarts over chronische pijn gehoord. Toch is 58% van de ondervraagde Nederlanders ervan overtuigd dat de huisarts het juiste aanspreekpunt is voor een correcte behandeling van de ziektebeelden.

Impact op sociaal en professioneel leven

Onze landgenoten hebben duidelijk een verkeerd beeld van chronische pijn. 43% van de bevraagde Nederlanders is ervan overtuigd dat mensen met chronische pijn leren leven en zelfs één op de vier (24%) is er zeker van dat het probleem tussen de oren zit. Desondanks wordt de impact ervan op het sociaal en professioneel leven wel goed ingeschat: zo geeft maar liefst 78% aan dat mensen die lijden aan chronische pijn vaak minder of helemaal niet deelnemen aan sociale gelegenheden en 61% zegt dat de professionele carrière van pijnpatiënten eronder lijdt.
 

De weg naar een effectieve behandeling is vaak te lang

Chronische pijn kan pas effectief behandeld worden wanneer de juiste diagnose wordt gesteld. Zo is het bekend dat chronische pijn vaak voortkomt uit rugpijn (55%), gewrichtspijn (46%), nekpijn (34%), hoofdpijn (22%) en artritis (18%)[1]. Het onderzoek toont aan dat de Nederlander denkt dat de pijn bestreden kan worden via pijnstillers (53%) of behandeling door een fysiotherapeut (50%), maar deze behandelingen zijn vaak zonder blijvend resultaat. Slechts vier op tien Nederlanders die al gehoord hebben van neurostimulatie noemt dit als een geschikte behandelmethode.
 

Bron: Golin Nederland
Website: www.sjm.com/corporate.aspx
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017