Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Sporten beschermt je geheugen

Mooi & Gezond nieuws

Sporten beschermt je geheugen

15 oktober 2013
Deel met je vrienden
 
Sporten beschermt je geheugen
Wetenschappers van de Harvard Medical School hebben ontdekt waarom sporten een positief effect heeft op de werking van het brein en het geheugen. De onderzoekers kwamen erachter dat het hormoon irisine hier verantwoordelijk voor is. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Cell Metabolism. 
 

Bruin vet

Vorig jaar werd al ontdekt dat het hormoon irisine wordt aangemaakt door de spieren bij inspanning. Het blijkt een rol te spelen bij het omzetten van wit vet in bruin vet. Bruin vet verbruikt meer energie dan wit vet. Mensen die meer bruin vet hebben, verbranden dus meer en kampen vaak minder met overgewicht.
 
De wetenschappers hebben nu ontdekt dat het hormoon niet alleen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht verkleint, maar dat irisine ook de hersenen beschermt. 
 

Hippocampus

Bij inspanning komt irisine namelijk ook vrij in de hippocampus, een deel van de hersenen dat van belang is bij de werking van het geheugen. Experimenten met muizen lieten zien dat irisine de aanmaak stimuleert van de stof BDNF. Een belangrijke stof voor het overleven van neuronen en al vaker in verband gebracht met het geheugen. 
 
Tot dusver is het onderzoek alleen uitgevoerd op muizen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de stof hetzelfde effect heeft op mensen. De hersenen van muizen en mensen werken op veel vlakken hetzelfde, dus verwacht wordt dat wel.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017