Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Spray moet mens onzichtbaar maken voor mug

Mooi & Gezond nieuws

Spray moet mens onzichtbaar maken voor mug

10 september 2013
Deel met je vrienden
 
Spray moet mens onzichtbaar maken voor mug
Amerikaanse wetenschappers hebben stoffen ontdekt die menselijke huid 'onzichtbaar' kunnen maken voor muggen. Enkele stoffen die van nature al voorkomen op de menselijke huid kunnen er in verhoogde concentratie voor zorgen dat muggen niet meer reageren op de aanwezigheid van mensen.
 

Onzichtbaarheidsspray

De ontdekking zou kunnen leiden tot een soort 'onzichtbaarheidsspray' tegen muggen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekendgemaakt op een bijeenkomst van de American Chemical Society.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door experimenten uit te voeren met de honderden stoffen op de menselijke huid die gezamenlijk iemands lichaamsgeur bepalen.
 

Cocktail

Door muggen te confronteren met een cocktail van deze lichaamsstoffen ontdekten de onderzoekers enkele bestanddelen die het reukvermogen van de muggen blokkeren. Proefpersonen die hun handen insmeerden met deze stoffen en vervolgens in een door muggen bevolkte ruimte tastten, werden compleet genegeerd door de insecten.
"De muggen blijven in dat geval gewoon op de muur zitten en hebben niet eens door dat er menselijke handen in de buurt zijn", verklaart hoofdonderzoeker Ulrich Bernier op BBC News.   
 

Alternatief

Bernier hoopt dat er op basis van de nieuwe bevindingen een alternatief kan worden ontwikkeld voor DEET, de meest effectieve insectenwerende stof van dit moment.  
"Tot nu toe worden muggen meestal verdreven door ze af te schrikken", aldus de onderzoeker. "Wij verkennen een nieuwe aanpak met stoffen die het reukvermogen van muggen zullen uitschakelen. Als muggen hun maaltijd niet kunnen ruiken, bijten ze ook niet." 
De wetenschappers staan echter pas aan het begin van een lang onderzoekstraject. Volgens Bernier kan het nog jaren duren voordat zijn gewenste 'onzichtbaarheidsspray' tegen muggen eventueel op de mark komt. 
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017