Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Sterfte aan hart- en vaatziekten in 50 jaar ged...

Mooi & Gezond nieuws

Sterfte aan hart- en vaatziekten in 50 jaar gedaald van 1 op 2 naar 1 op 4

30 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Sterfte aan hart- en vaatziekten in 50 jaar gedaald van 1 op 2 naar 1 op 4
Het percentage mensen dat overlijdt aan hart- en vaatziekten, zoals aan een hartinfarct of beroerte, is de afgelopen 50 jaar gehalveerd. Overleed vijftig jaar geleden één op de twee Nederlanders aan een hart- en vaatziekte, nu is dat één op de vier.
 

Meer patiënten

Keerzijde van de medaille is dat er een grote groep patiënten met chronische hart- en vaatziekten als hartfalen is bijgekomen. De Hartstichting wil dat in 2025 maximaal 1 op de 5 mensen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Deze reductie ten opzichte van 2012 is mogelijk wanneer we deze ziekten eerder opsporen, meer op maat behandelen en investeren in onderzoek naar genezing. Dit heeft de Hartstichting vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Nieuwspoort over 50 jaar strijd tegen hart- en vaatziekten.
 
Floris Italianer, directeur Hartstichting: “In  50 jaar strijd tegen hart- en vaatziekten is er veel bereikt. Er zijn minder doden, maar we hebben daar veel chronische patiënten  voor teruggekregen. Naar verwachting zijn er in 2020 1,3 miljoen patiënten als gevolg van hart- en vaatziekten. Dit is bijna 10% van de Nederlandse bevolking. Het is daarom van levensbelang om te investeren in preventie en nieuwe innovatieve methoden zodat we deze ziekten in de toekomst kunnen voorkomen en genezen. Zo verbeteren we niet alleen de kwaliteit van leven, maar kunnen we ook de maatschappelijke kosten van hart- en vaatziekten, namelijk 8 miljard euro per jaar, het hoofd blijven bieden.”
 

Verklaringen daling

De daling in sterfte aan hart- en vaatziekten komt onder andere door een forse daling van het aantal rokers in de tachtiger  jaren, het verwijderen van transvetten uit voedingsmiddelen in de negentiger jaren en meer aandacht voor een gezondere levensstijl. Andere pijlers zijn de ontwikkeling van medicijnen voor hart- en vaatziekten, zoals de cholesterol- en bloeddrukverlagers  en betere behandelmethoden, zoals dotteren na een hartinfarct.
 

Grotere kans op overleving

Jarenlange intensieve lobby door de Hartstichting voor reanimatie  bij hartstilstand en een betere zorg bij beroerte hebben ook hun vruchten afgeworpen. De overleving na een hartstilstand is sterk toegenomen door  omstanderreanimatie, de toenemende inzet van AED’s en de kennis dat deze hulpverlening in de eerste  6 minuten bij een hartstilstand cruciaal belang is. Bij beroerten nam de sterfte af  door het sneller herkennen en behandelen van een beroerte en de opzet van speciale stroke-units en TIA-poli’s in ziekenhuizen aan het begin van deze eeuw.
 

Feiten en cijfers

  • In 2012 stierven 39.048 mensen aan een hart- of vaatziekte (18.315 mannen en 20.733 vrouwen). Dit zijn dus 107 mensen per dag
  • Internationaal gezien zit Nederland samen met Zweden, Frankrijk en Zwitserland al jaren bij de landen met het minst aantal doden door hart- en vaatziekten
  • De overleving na een hartstilstand is in onderzoeksgebieden toegenomen van 9% in 1995 naar 23% in 2012
  • Bij beroerten nam de sterfte af van 11.100 in 2000 naar 7.700 in 2012
  • Jaarlijks vinden 17.000 hartoperaties en 45.000 dotterbehandelingen plaats (inclusief stents)
Bron: Medicalfacts.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017