Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Stoppen met roken gaat met e-sigaret net zo goe...

Mooi & Gezond nieuws

Stoppen met roken gaat met e-sigaret net zo goed als met nicotinepleister

10 september 2013
Deel met je vrienden
 
Stoppen met roken gaat met e-sigaret net zo goed als met nicotinepleister
Wie wil stoppen met roken, heeft opties genoeg. Maar welke methode is nu de beste? Voor wie twijfelt tussen elektronische sigaretten en nicotinepleisters, is het antwoord op die vraag simpel. Beide methodes zijn net zo effectief. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
 
Wetenschappers verzamelden 657 rokers die wilden stoppen met roken. De groep werd daarna in drieën gedeeld. 292 mensen kregen gedurende dertien weken e-sigaretten toegestopt. Een even grote groep kreeg nicotinepleisters voor drie weken. Een controlegroep (bestaande uit 73 proefpersonen) kreeg een placebo (e-sigaretten zonder nicotine).
 

De resultaten

De onderzoekers bleven de rokers tot drie maanden na het dertien weken durende experiment volgen. Aan het eind van deze periode van in totaal zes maanden bleek één op de twintig rokers succesvol te zijn gestopt met roken. Het succespercentage was het grootste in de groep die e-sigaretten gebruikte (7,3 procent). 5,8 procent van de groep die nicotinepleisters gebruikte, was gestopt. Maar het verschil tussen deze twee groepen was statistisch gezien niet significant. De onderzoekers concluderen dan ook dat e-sigaretten en nicotinepleisters tot vergelijkbare resultaten leiden.
 

Minder roken

Slechts een deel van de mensen slaagde er dus in te stoppen met roken. De mensen die bleven roken, verminderden het aantal sigaretten per dag, zo stellen de onderzoekers. Met name de mensen die e-sigaretten gebruikten, wisten hun sigarettenconsumptie flink terug te dringen: 57 procent rookte zeker de helft minder. In de groep die nicotinepleisters gebruikte, was 41 procent de helft minder gaan roken.
 

Veiligheid

Een e-sigaret heeft dus ongeveer hetzelfde effect als een nicotinepleister. Wel benadrukken de onderzoekers dat onderzoek gericht op de veiligheid van de e-sigaret belangrijk is, want daar is nog weinig over bekend. 
Bron: Scientias.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017