Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Stoppen met roken? Goed voornemen, maar meestal...

Mooi & Gezond nieuws

Stoppen met roken? Goed voornemen, maar meestal geen succes

03 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Stoppen met roken? Goed voornemen, maar meestal geen succes
Ook dit jaar is weer naar schatting een half miljoen (van de 3,5 miljoen) rokers het nieuwe jaar ingegaan met het goede voornemen te stoppen met hun verslaving. Maar hoe oprecht de goede bedoelingen op 1 januari ook zijn, in de meeste gevallen zal die poging niet slagen.
 

Stoppogingen

Dat zeggen onderzoekers van het Trimbos-instituut en het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging. Van de rokers die afgelopen jaren een stoppoging deden, was na één jaar tussen de 5 en 12 procent nog steeds gestopt.
Het onderzoek liet verder zien dat zes op de tien rokers ooit een serieuze poging heeft gedaan om zijn of haar verslaving te beëindigen. Het gemiddeld aantal stoppogingen onder actieve rokers is 2,2.
 

Kwart van mensen is verslaafd

Hoewel het aantal rokers al daalt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw - toen 60 procent van de mensen weleens rookte - is nog steeds een kwart van de mensen verslaafd aan tabak. Volgens het CBS is er één bevolkingsgroep waar de dalig zich niet heeft voorgedaan. 
 
Die groep bestaat niet uit jongeren of meisjes, zoals vaak wordt gedacht, maar uit vrouwen van boven de 65 jaar. Hun aandeel in de rokende bevolking was in 1989 12 procent en dat was in 2011 nog steeds zo. Bij mannen van boven de 65 jaar halveerde het aandeel rokers van 35 naar 17 procent.
 

Overheidsmaatregelen

Hoewel alles begint met een goed voornemen, ziet het CBS vooral effecten van overheidsmaatregelen zoals het rookvrij maken van de werkplek en verhoging van accijns op tabak. Of gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen ook effect hebben, is onduidelijk.
Bron: Volkskrant
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017