Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Stress heeft ander effect op mannen dan op vrouwen

Mooi & Gezond nieuws

Stress heeft ander effect op mannen dan op vrouwen

22 oktober 2014
Deel met je vrienden
 
Stress heeft ander effect op mannen dan op vrouwen

Zowel het hart, de bloeddruk als de psyche van mannen en vrouwen reageren anders op stress. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duke Heart Center.

De onderzoekers keken naar 56 vrouwen en 254 mannen waarbij een hartziekte was vastgesteld. Ze probeerden de proefpersonen gestrest te maken met drie lastige taken, gevolgd door een inspanningstest op de loopband. Zowel tijdens de testen als tijdens de rustperiodes daartussenin, werd hun bloeddruk en hartslag gemeten en werden er bloedmonsters afgenomen en echo’s van het hart gemaakt.

Lichamelijke reactie

Als reactie op de stress, bleken er bij de mannen meer veranderingen in de bloeddruk en hartslag op te treden dan bij de vrouwen. Vrouwen hadden meer last van afgenomen doorbloeding richting het hart en bloedplaatjes die aan elkaar plakten, het begin van de vorming van bloedstolstels.

Mentale verschillen

Ook mentaal bleken er verschillen te zijn tussen de mannen en vrouwen. De vrouwen vertoonden meer negatieve emoties en minder positieve emoties tijdens de testen.

"Het verband tussen mentale stress en hart- en vaatziekten is bekend. Dit onderzoekt toont aan dat stress een ander effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid van mannen en vrouwen. We moeten bij de behandeling van patiënten rekening houden met dit verschil", zegt Zainab Samad.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the American College of Cardiology.

Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017