Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker

Mooi & Gezond nieuws

Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker

11 december 2015
Deel met je vrienden
 
Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft een tekort aan vitamine D. Voor vrouwen betekent dit tekort een tot wel vijf keer grotere kans op borstkanker, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse arts William Cortvriendt.

Ernstige ziektes

Cortvriendt deed wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen voeding en een gezonde levensstijl. Naast een grotere kans op borstkanker, leidt een tekort aan vitamine D ook tot een groter risico op ernstige ziektes zoals kanker, diabetes, multiple sclerose en hartaanvallen. 

Meer vitamine D

Volgens Cortvriendt is gematigde zonneschijn de beste manier om aan voldoende vitamine D te komen. ‘’Ik ken, afgezien van voldoende lichaamsbeweging en het stoppen met roken, geen enkele maatregel die een zo sterke afname van het risico geeft op kanker en hart- en vaatziektes als het zorgen voor voldoende vitamine D in het bloed, aldus Cortvriendt. 

Tegenstelling

Een bijzonder advies, want dermatologen adviseren juist blootstelling aan zonneschijn te voorkomen. Het verschil zit ‘m volgens Cortvriendt in de hoeveelheid zonneschijn. ‘’Huidkanker wordt zelden veroorzaakt door regelmatige en gematigde blootstelling aan zonneschijn maar juist door het te intens zonnebaden”, aldus de onderzoeker.

Een tekort?

De huisarts kan een tekort aan vitamine D aantonen via een eenvoudig bloedonderzoek. Klanten met een tekort aan vitamine D hebben niet alleen baat bij zonlicht, maar kun je ook een vitamine D supplement adviseren. 

 
Bron: Uitgeverij Lucht
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017