Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Veel minder kinderen naar ziekenhuis door rookv...

Mooi & Gezond nieuws

Veel minder kinderen naar ziekenhuis door rookvrije omgeving

24 augustus 2015
Deel met je vrienden
 
Veel minder kinderen naar ziekenhuis door rookvrije omgeving

Door een rookvrije omgeving lijken er veel minder kinderen met een longinfectie in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Jasper Been. Hij deed het onderzoek in Engeland. Daar zijn de regels strenger dan in Nederland en dat heeft duidelijk een positief effect op kinderlongen.

Kinderlongen zijn extra gevoelig voor tabaksrook. Veel longziektes bij kinderen zijn te voorkomen door ervoor te zorgen dat ze geen sigarettenrook meer inademen. Door maatregelen tegen het roken dus. 

In totaal bekeek Been meer dan 1,5 miljoen ziekenhuisopnames van kinderen voor een infectie aan de longen tussen 2001 en 2012. Direct na invoering van de rookvrij-wetgeving in Engeland in 2007 daalde het aantal opnames met 3,5% en in de jaren erna met nog eens 0,5% per jaar. "Dat lijkt misschien weinig", zegt Been. "Maar het zijn wel elfduizend kinderen. Niet meer ongewild mee hoeven roken levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten."

Been gaat nu ook het effect van de Nederlandse anti-rookwetgeving toetsen, met een subsidie van het Longfonds.

Bron: Longfonds
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017