Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Veel Nederlanders last van maag-darmklachten

Mooi & Gezond nieuws

Veel Nederlanders last van maag-darmklachten

26 november 2013
Deel met je vrienden
 
Veel Nederlanders last van maag-darmklachten
Nederlanders kampen massaal met maag- en/of darmklachten. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft aangegeven last te ondervinden van maag- en/of darmklachten, waarvan 7% zelfs dagelijks. De impact ervan op het dagelijks leven is groot: ruim 68% geeft aan zich niet lekker te voelen en zelfs 5% meldt zich ziek. Dit zijn de opvallendste conclusies uit een representatief onderzoek van Iberogast (mei 2011), uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope onder 1000 respondenten. 
 

Dagelijkse klachten 

De omvang van het probleem is groot: 56% van de volwassen Nederlanders geeft in het onderzoek aan dagelijks, regelmatig of af en toe maag- en/of darmklachten te hebben. Maag- en darmkrampen komen het vaakst voor, gevolgd door een opgeblazen gevoel en maagzuur. 
 
Mannen hebben het vaakst last van brandend maagzuur, vrouwen van maag- en darmkrampen. Ook is er verschil in leeftijd. Bij jongeren (20-34 jaar) staan maag- en darmkrampen op nummer één, bij ouderen (55-75 jaar) brandend maagzuur. Overigens nemen de klachten iets af naarmate men ouder wordt. 
 

Ziekteverzuim 

Van de respondenten die klachten hebben, geeft ruim 68% aan zich niet lekker te voelen en belemmerd te worden in de dagelijkse routine. 5% van hen meldt zich zelfs ziek en is niet in staat naar school te gaan, te werken of te studeren. Een afwezigheid van ruim een week is daarbij geen uitzondering (bijna 13%)! 
 
De situaties waarin men terecht komt vanwege de klachten zijn vaak schrijnend en variëren van het niet halen van de wc tijdens een reis, langdurige obstipatie op vakantie, winderigheid in publieke gelegenheden tot volledige arbeidsongeschiktheid. Overigens schatten vrouwen de ernst van hun klachten een stuk hoger in dan mannen. Op een schaal van 1 tot 10 geeft ruim 53% van de vrouwen aan hun klachten een 6 of hoger te geven, slechts 28% van de mannen ziet zijn klacht als ernstig. 
 

Stress en voeding 

Zowel mannen als vrouwen geven als de nummer 1 en 2 oorzaak van hun problemen voeding en stress aan. Hiernaast wijzen mannen een ongezonde levensstijl als oorzaak aan en geven vrouwen oorzaken als menstruatie en allergie aan als belangrijke boosdoeners. 
 

Online oplossingen 

Online wordt naar adviezen gezocht over de bestrijding van maag-darmklachten. 18% van de vrouwen surft op het net tegenover 14% van de mannen. Hiernaast doen vrouwen kennis op in tijdschriften (5%) en gaan ze naar de huisarts (27%). Mannen laten de tijdschriften links liggen (1,6%) en raadplegen liever meteen hun dokter voor advies (32%). De zoektocht naar verlichting leidt in bijna een kwart van de gevallen naar een zelfzorgmiddel bij de drogist; daarnaast zoekt men vaak heil bij een kop thee of warme melk. In de laatste plaats maken we pas gebruik van een doktersrecept. 
 

Gezonde lifestyle 

Gevraagd naar een eigen omschrijving van hun lichamelijke conditie, geeft 26% aan zich het meest te herkennen in het Fit & Sportief type: gezond van lijf en leden, eet gezond en sport zeer regelmatig. Dit type ervaart het minste maag-darmklachten, 53% heeft naar eigen zeggen zelfs nooit last. Het Dat kan beter type voelt zich beduidend minder gezond en ervaart geregeld problemen met de gezondheid: 17% heeft dagelijks last van maag-darmklachten, slechts 23% is klachtenvrij. 
Bron: Perssupport, Centraal Bureau Drogisterijbedrijven
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017