Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Verlies laat je ongezond eten

Mooi & Gezond nieuws

Verlies laat je ongezond eten

22 augustus 2013
Deel met je vrienden
 
Verlies laat je ongezond eten
Heeft je favoriete voetbalploeg in het weekend verloren? Dan is de kans groot dat je op maandag veel vet en suikers eet. Na winst is je eetpatroon vaak gezonder.
 
Dat stellen onderzoekers van de INSEAD Business School in het tijdschrift Psychological Science. Eerdere studies lieten al zien dat de uitkomst van een sportwedstrijd invloed kan hebben op het rijgedrag, het risico op een hartaanval en zelfs huiselijk geweld. De invloed op het eetgedrag was echter nog niet onderzocht.
 

Studie

Onderzoekers Yann Cornil en Piere Chandon vergeleken de uitkomsten van twee seizoenen van de nationale voetbalcompetitie en de voedselconsumptie van mensen in 24 steden. Ze beschikten ook over gegevens van mensen in steden zonder voetbalteam in de competitie, deze fungeerden als controlepersonen. 
 
Mensen in een stad met een verliezend voetbalteam aten gemiddeld 16 procent meer verzadigde vetten dan op een normale dag. Bij een winnend team werd juist 9 procent minder vet geconsumeerd. Ook als niet-voetballiefhebbers binnen het onderzoek betrokken werden, bleef het effect staan. Als het verlies pas op het laatste moment werd bepaald, was de vetconsumptie het grootst.
 

Verlies

"Mensen eten beter als hun voetbalteam wint en slechter wanneer het verliest. Vooral als het verlies onverwacht is, met een kleine marge of tegen een team van gelijke kracht", aldus Cornil en Chandon. De onderzoekers denken dat eten een manier is om met het verlies om te gaan. Winst zorgt er juist voor dat mensen meer controle hebben over hun gedrag. 
 

Oplossing

Voor de fans van voetbalteams die vaak verliezen hebben de onderzoekers een oplossing om niet in ongezond gedrag te vervallen. "Schrijf na een verlies op wat echt belangrijk is in je leven. In ons onderzoek zorgde deze simpele techniek, de zelfbevestigingstheorie, ervoor dat alle effecten van het verlies verdwenen."
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017