Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Vezels in voeding beschermen tegen astma

Mooi & Gezond nieuws

Vezels in voeding beschermen tegen astma

02 december 2014
Deel met je vrienden
 
Vezels in voeding beschermen tegen astma

Goed nieuws voor mensen die vezelrijk eten of voor mensen met astma: vezels in voeding beschermen je namelijk tegen astma. Deze vezels zouden een gunstig effect hebben op de ontstekingsreactie in je longen. Dat blijkt uit Zwitsers onderzoek.

De Zwitserse onderzoekers deden deze bevindingen na onderzoek onder proefdieren. De helft van deze dieren kreeg een normaal dieet met 4% aan vezels, de andere helft kreeg een aangepast dieet met maar 0,3% vezels. 

Eerder astma bij vezelarme voeding

De groep met de weinig vezels kreeg eerder last van astmatische klachten dan de groep die de vezelrijke voeding kreeg. Ze kampten niet alleen met ontstekingsreactie, maar ook met toenemend slijm in de longen. Verder kwam er naar voren dat door het eten van meer vezels, ook de darmflora veranderede en meer vetzuren in het bloed zaten. Dit laatste zorgde ook voor veranderingen in het afweersysteem waardoor en minder heftige allergische reacties in de longen optraden.

Voedingspatroon van invloed

Het voedingspatroon lijkt dus van invloed op het onstaan van astma. Meer onderzoek is echter nog nodig om te achterhalen of de effecten van vezelrijke voeding (waaronder groente en fruit) zich ook bij mensen voordoen. 

 
Bron: Gezondheidsplein
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017