Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Vitamine B verlaagt risico op beroerte'

Mooi & Gezond nieuws

'Vitamine B verlaagt risico op beroerte'

23 september 2013
Deel met je vrienden
 
'Vitamine B verlaagt risico op beroerte'
Door vitamine B-supplementen te slikken verlaag je mogelijk het risico op een beroerte. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Zhengzhou Universiteit in China.
 

Tweestrijdige berichten

"Eerdere onderzoeken lieten tweestrijdige berichten zien op het gebied van vitamine B-supplementen en een beroerte of hartaanval", aldus onderzoeker Xu Yuming. "Sommige onderzoeken gaven zelfs aan dat de supplementen het risico verhoogde." Daarom bestudeerde Yuming samen met zijn collega's 14 onderzoeken onder 54.913 patiënten.
 

Onderzoek

In alle studies werd de werking van vitamine B vergeleken met een placebo of een hele lage dosis van de vitamine. De deelnemers werden gedurende minimaal zes maanden gevolgd. In totaal kregen 2.471 onderzoeksdeelnemers te maken met een beroerte. 
 

7 procent

Vitamine B verlaagde de kans op een beroerte in totaal met 7 procent. De supplementen leken geen invloed te hebben op de ernst van de beroerte of de kans op overlijden. Foliumzuur leek juist het effect van vitamine B te verminderen. De onderzoekers vonden geen lager risico bij mensen die vitamine B12 slikten.
 

Invloed

"In hoeverre vitamine B het risico verlaagt, lijkt afhankelijk van verschillende factoren zoals de mate waarin het lichaam het op kan nemen, de hoeveelheid foliumzuur en vitamine B12 in het lichaam en of iemand een nierziekten of hoge bloeddruk heeft", vertelt Yuming."Voordat je een supplement slikt, kun je dus het beste met je arts overleggen."
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017