Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Voeding verandert darmflora razendsnel

Mooi & Gezond nieuws

Voeding verandert darmflora razendsnel

16 december 2013
Deel met je vrienden
 
Voeding verandert darmflora razendsnel
Een dag anders eten dan normaal, verandert direct de samenstelling van de menselijke darmflora. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Harvard. Het was al bekend dat voeding op langere termijn de samenstelling van de darmflora beïnvloedt, maar dat het zo snel gebeurt, is nieuw.
 

Twee diëten

De onderzoekers schotelden zes mannelijke en vier vrouwelijke collega’s twee extreme diëten voor: vijf dagen lang kregen ze een vezelrijk plantaardig dieet, bestaand uit een granenontbijt en verder groenten, rijst, linzen en gedroogd en vers fruit.
Na een korte bufferperiode kregen ze het dierlijke dieet, dat evenveel calorieën maar veel vet en nauwelijks vezels bevatte. Dat bestond uit een ontbijt van eieren met spek, gevolgd door louter vlees en kazen. 
 

Darmflora's

Na afloop weerspiegelden de darmflora’s van de vrijwilligers de verschillen tussen de twee diëten. Tijdens de dierlijke periode nam het aantal vezel-afbrekende bacteriën sterk af, terwijl het aantal bacteriën dat goed tegen galzouten kan juist toenam. Galzouten zijn nodig om vet op te nemen in het lichaam. 
 
Tijdens de plantaardige periode traden er nauwelijks veranderingen op, mogelijk omdat de reeds aanwezige bacteriën met dit voedsel goed uit de voeten konden. 
 

Totale diversiteit

De totale diversiteit veranderde bij geen van beide voedingspatronen. Er bloeiden alleen verschillende soorten op. De activiteit van de bacteriën veranderde wel sterk. "Verrassend genoeg leek die activiteit sterk op die van de darmflora van herbivoren en carnivoren in de dierentuin," zegt Lawrence David, eerste auteur van de studie. 
Welk van de twee diëten gezonder is, onderzochten de wetenschappers niet. Dat is jammer, zegt Willem de Vos, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Wageningen die niet betrokken was bij de studie,
"De bacteriën kunnen wel last hebben van de veranderingen, maar je wilt ook weten of wij er last van hebben."
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017