Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Voedingssupplementen met melatonine blijven

Mooi & Gezond nieuws

Voedingssupplementen met melatonine blijven

06 juni 2016
Deel met je vrienden
 
Voedingssupplementen met melatonine blijven

Op 1 juni was het zover; de Haagse rechter deed uitspraak in de bodemprocedure die NPN heeft aangespannen tegen IGZ. De uitkomst? Melatoninesupplementen mogen vanaf een bepaalde dosering niet zomaar als medicijn worden bestempeld.

Melatonine een geneesmiddel?

Nederlanders gebruiken de lichaamseigen stof melatonine om jetlag te bestrijden of om beter in slaap te vallen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilden in eerste instantie gaan optreden tegen producenten die meer dan 0,3 milligram van de stof melatonine in hun pillen stoppen. Melatonine zou in dat geval een geneesmiddel zijn. 

Alle kenmerken bekijken

Tijdens de rechtszaak draaide het vooral om de algemene vraag of je een voedingssupplement vanaf een bepaalde dosering zomaar tot medicijn kan bestempelen. Dit mag niet, blijkt. In de beoordeling of een product een geneesmiddel is, moet naar alle kenmerken van het product gekeken worden. In dit geval ook de manier waarop het door de consument wordt gebruikt; om de gezondheid te bevorderen of om ziekte of een tekort op te heffen.


Bescherming

”De uitspraak betekent een bescherming van het aanbod voedingssupplementen voor de consument.”, reageert Saskia Geurts, directeur van brancheorganisatie NPN.  

 
Bron: NPN, brancheorganisatie van gezondheidsproducten
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017