Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Vrouw verruilt de pil voor het spiraaltje

Mooi & Gezond nieuws

Vrouw verruilt de pil voor het spiraaltje

20 juni 2014
Deel met je vrienden
 
Vrouw verruilt de pil voor het spiraaltje
Het spiraaltje is aan een opmars bezig. In de afgelopen tien jaar is het gebruik van dit anticonceptiemiddel verdrievoudigd. In 2003 had 4 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar een spiraaltje laten zetten, in 2013 was dat 12 procent. Dat ging ten koste van andere methoden om zwangerschap te voorkomen, met name de pil. Over het algemeen bleef het gebruik van anticonceptie in Nederland hoog: net als in 2003 pasten twee op de drie vrouwen in 2013 geboorteregeling toe.
 

Pil blijft populairst

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendmaakte. De pil is nog steeds veruit het populairste middel. Vanaf zijn legale introductie in 1965 is het gebruik gestaag gestegen en bereikte het midden jaren negentig zijn maximum: 45 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd slikte toen de pil. Daarna zette een daling in naar 37 procent nu. Vooral onder 25- tot 35-jarige vrouwen daalde het gebruik sterk, van 48 procent in 2003 naar 38 procent nu.
 

Angst weggenomen

Veel vrouwen stapten de laatste jaren kennelijk over van pil op spiraaltje. Niet zozeer vanwege de risico's die aan de pil kleven, denkt Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam. "De zorgen over de kansen op een trombose zijn er altijd al geweest. Het is meer dat de laatste tien jaar de angsten rond het spiraaltje zijn weggenomen."
 
In het begin was het spiraaltje niet zo betrouwbaar en bestond het risico dat vrouwen onvruchtbaar werden door infecties. Dat besmettingsgevaar bleek mee te vallen, zegt Zonneveld, en nu overheerst het praktisch gemak. "Vrouwen horen van vriendinnen hoe prettig het is. De menstruatie is bijvoorbeeld veel lichter. En je hoeft een spiraaltje maar één keer in te brengen en dan heb je er vijf jaar voordeel van."
 
Om die reden ook verliest de sterilisatie terrein aan het spiraaltje. "Dat is een veel grotere ingreep, en een sterilisatie is natuurlijk definitief."
Bron: Trouw
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017