Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Vrouwen met astma mogelijk minder snel zwanger

Mooi & Gezond nieuws

Vrouwen met astma mogelijk minder snel zwanger

08 december 2014
Deel met je vrienden
 
Vrouwen met astma mogelijk minder snel zwanger

Tweeling en astma? Deze combinatie zorgt er mogelijk voor dat je minder snel zwanger raakt. Althans, dat blijkt uit Deens onderzoek. Het aantal kinderen dat je uiteindelijk krijgt, blijft wel vergelijkbaar met vrouwen zonder astma.

Aan het Deens onderzoek deden maar liefst 15.000 tweelingen mee, waarvan 955 met astma. Ze kregen een vragenlijst over astma, vruchtbaarheid en of het langer dan één jaar duurde voordat ze zwanger raakten. Het onderzoek vergeleek de uitkomen tussen de vrouwen met en zonder astma. Ook werd er gekeken naar eventuele verschillen tussen vrouwen met astma die hiervoor een behandeling kregen en degene die dit niet hadden.

Later zwanger

Het onderzoek vond geen verschil tussen het aantal kinderen dat vrouwen met of zonder astma kregen. Wel bleken vrouwen met astma later zwanger te worden dan 'gezonde' vrouwen. Vooral wanneer vrouwen met astma geen behandeling kregen, kostte het meer tijd om zwanger te raken. Onderzoekers verwachten dat dit komt doordat de mate van onsteking bij astma, invloed kan hebben op de vruchtbaarheid.

Leeftijd

Daarnaast bleek ook de leeftijd van de vrouwen met astma van invloed te zijn op hun kansen op een zwangerschap. Vrouwen boven de dertig moesten vaker meer dan één jaar wachten voordat ze zwanger raakten (32,2%) dan vrouwen onder de dertig met astma (29,4%).

 
Bron: Gezondheidsplein
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017