Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Vrouwen met lagere bloeddruk hebben jongere huid

Mooi & Gezond nieuws

Vrouwen met lagere bloeddruk hebben jongere huid

25 november 2013
Deel met je vrienden
 
Vrouwen met lagere bloeddruk hebben jongere huid
Onderzoekers van het LUMC tonen aan dat vrouwen met een lagere bloeddruk er jonger uitzien dan vrouwen met een hogere bloeddruk. Ook mensen uit langlevende families worden jonger geschat.
 
Uit onderzoek dat het LUMC samen met Unilever uitvoerde blijkt dat ieder jaar dat vrouwen ouder worden geschat, de bovendruk bij hen 29 millimeter kwikdruk hoger is. Deze resultaten zijn gepubliceerd in  The Journals of Gerontology.
 

Lage bloeddruk?

Of een lage bloeddruk ook direct zorgt voor een jongere huid is niet bekend. Er kan ook een onderliggende oorzaak voor beide effecten zijn. De biologische veroudering van cellen is daarvoor een goede kandidaat. “Met de leeftijd worden de bloedvaten minder soepel waardoor de bloeddruk toeneemt. Ook de elasticiteit en veerkracht van de huid nemen af. Hierdoor krijgen mensen niet alleen rimpels, maar gaat de huid ook hangen”, legt dr. Diana van Heemst uit. Zij is onderzoeker op de afdeling Ouderengeneeskunde van het LUMC.
 

Leefstijl

Bij vrouwen met een lagere bloeddruk veroudert de huid juist minder snel, waardoor zij jonger worden geschat. Het is voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lage bloeddruk en er jong uitzien. Van Heemst: “We hopen dat de resultaten van deze studie mensen stimuleren om gezond te leven en hun bloeddruk goed in de gaten te houden. Leefstijl heeft niet alleen invloed heeft op je gezondheid, maar óók op je uiterlijk. Dat kan vooral voor vrouwen tussen de dertig en veertig jaar een goede drijfveer zijn om bijvoorbeeld hun eetpatroon aan te passen of meer te bewegen.”
 

Mannen

Voor mannen is er geen relatie tussen uiterlijk en bloeddruk. Wel constateerden de onderzoekers dat mannen die roken ouder worden geschat dan mannen die niet roken.
In het onderzoek werd verder ontdekt dat mannen en vrouwen uit langlevende families minder rimpels hadden aan de binnenkant van hun bovenarm dan mannen en vrouwen van wie de familieleden niet erg oud zijn geworden. Vooral bij mannen was het verschil opvallend groot. Ze hadden niet alleen minder rimpels aan de binnenkant van hun bovenarm – een indicatie voor hun biologische leeftijd – maar oogden ook jonger dan ze in werkelijkheid waren.
 

Over bloeddruk

Een hoge bloeddruk voorkomen is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Aangeraden wordt om jaarlijks de eigen bloeddruk te laten controleren. Is die te hoog, dan kunnen medicijnen of een dieet met minder zout helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen. Een arts kan daarover adviseren.
Bron: LUMC, Medicalfacts.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017