Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Vrouwen raken eerder buiten adem

Mooi & Gezond nieuws

Vrouwen raken eerder buiten adem

08 november 2013
Deel met je vrienden
 
Vrouwen raken eerder buiten adem
De ademhalingsspieren van vrouwen moeten harder werken dan die van mannen, waardoor vrouwen na het sporten vaker buiten adem zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Canadese McGill University.
 
Bij zware inspanning of aandoeningen als bronchitis kun je buiten adem raken. Zowel bij bewegen als bij ziekten vertonen vrouwen eerder tekenen van kortademigheid dan mannen, maar waarom was nog niet duidelijk.
 

Onderzoek

De onderzoekers vergeleken 25 niet-rokende vrouwen met 25 mannen van 20 tot 40 jaar. Terwijl zij fietsten op een hometrainer werd er gemeten hoe diep en snel ze ademden. Ook maakten de wetenschappers een elektromyogram van het middenrif van de proefpersonen. De deelnemers gaven op verschillende momenten tijdens de training op een schaal van 1 tot 10 aan hoe erg ze buiten adem waren.
 

‚ÄčKleinere longen

Zelfs al hebben mannen en vrouwen ongeveer hetzelfde postuur, vrouwen hebben kleinere longen en smallere luchtwegen. Dit onderzoek toont aan dat de longspieren en dan met name het middenrif bij vrouwen harder moeten werken om dit te compenseren.
"Vrouwen hebben kleinere longen en zij moeten hun ademhalingsspieren meer activeren om een hoeveelheid lucht te verplaatsen. Dit geeft een belangrijk inzicht in waarom vrouwen met emfyseem en hartfalen meer moeite met ademhalen hebben dan mannen", zegt Dennis Jensen.
 
De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Experimental Physiology.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017