Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Zelfs matig roken verhoogt kans op reuma

Mooi & Gezond nieuws

Zelfs matig roken verhoogt kans op reuma

23 april 2013
Deel met je vrienden
 
Zelfs matig roken verhoogt kans op reuma

Uit onderzoek van Zweedse wetenschappers blijkt dat zelfs het roken van een paar sigaretten per dag het risico op reumatoïde artritis verhoogt. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Research & Therapy.

Zowel het aantal gerookte sigaretten per dag en het aantal jaren dat iemand heeft gerookt, laat een verhoogde kans op het krijgen van reumatoïde artritis (RA) zien. Het risico neemt wel af als iemand stopt met roken, maar is jaren later nog altijd hoger dan bij mensen die nooit hebben gerookt.
 

Eén tot zeven sigaretten

De onderzoekers van het Karolinkska Instituut en Karolinksa University Hospital analyseerden de gegevens van 34.000 Zweedse vrouwen tussen de 54 en 89 jaar, waarvan 219 met reumatoïde artritis. Daaruit bleek dat zelfs matig roken de kans op RA verhoogt.
Door één tot zeven sigaretten per dag te roken werd het risico ruim verdubbeld. Stoppen met roken vermindert de kans op het ontwikkelen van RA. Het risico daalt nadat iemand gestopt is, maar bleef na 15 jaar nog altijd aanzienlijk hoger dan bij vrouwen die nooit rookten.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017