Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Zijn neussprays met xylometazoline verslavend?

Mooi & Gezond nieuws

Zijn neussprays met xylometazoline verslavend?

28 november 2017
Deel met je vrienden
 
Zijn neussprays met xylometazoline verslavend?

“Neussprays met xylometazoline als bestandsdeel moeten vrij verkrijgbaar zijn én blijven bij de drogist en apotheker.” Dat statement maakt Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), als gast bij tv-programma Kassa op 7 oktober. In de Kassa-uitzending werd de (potentieel) verslavende werking van xylometazoline-neussprays besproken.

Xylometazoline-neussprays vrij verkrijgbaar

Xylometazoline-neussprays zijn vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek voor korte termijn gebruik. Dit zodat de verkouden consument deze kwaal zelf kan verhelpen, zonder eerst een bezoekje aan de huisarts te moeten brengen.

Xylometazoline-neusspray = zelfzorggeneesmiddel

De xylometazoline-neusspray valt in de categorie ‘zelfzorggeneesmiddelen’, omdat het middel veilig is bij gebruik volgens de bijsluiter. Zo is bepaald door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het ‘zelfzorggeneesmiddelen-karakter’ maakt dan ook dat de neusspray ‘makkelijk’ te verkrijgen is.

Is neusspray verslavend?

Nu, wat xylometazoline-neusspray onderwerp van gesprek maakt, is de mogelijk verslavende werking. Bij kortdurend gebruik voor een kwaaltje als neusverkoudheid werkt het niet verslavend, maar bij langdurig of zelfs chronisch gebruik wel. Zo kan er bij langdurig gebruik een verslaving optreden en kunnen de slijmvliezen aangetast worden. Hoewel voorzichtigheid geboden is, is er geen reden voor paniek volgens het NHG en CBD.  

Voorzitter van de NHG Rob Dijkstra pleit - ondanks het mogelijke verslavingsrisico - ervoor dat de neussprays vrij verkrijgbaar moeten zijn én blijven, maar de apotheker of drogist hierbij wél een advies moet geven: “Neusdruppels hebben heel weinig interactie met andere geneesmiddelen. Alleen het verslavende effect speelt een rol. Het advies dat gegeven moet worden is: niet langer dan zeven dagen gebruiken.” Het CBD sluit zich hierbij aan: “Xylometazoline-neussprays niet langer dan één week gebruiken en daarna één maand niet.” Houden de klachten langer dan twee weken aan of gebruikt de consument medicijnen tegen diabetes? Dan is een bezoek aan de huisarts aanbevolen. 

Het programma is terug te zien via: 

http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/408722/Kassa.html

 
 
Bron: CBD
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017