Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Zonnebrandcrème stopt aanmaak vitamine D niet...

Mooi & Gezond nieuws

Zonnebrandcrème stopt aanmaak vitamine D niet

05 juni 2013
Deel met je vrienden
 
Zonnebrandcrème stopt aanmaak vitamine D niet
Hoewel zonnebrandcrème de huid beschermt tegen verbranding en zorgt voor minder kans op huidkanker, werd eerder gedacht dat het ook de noodzakelijke productie van vitamine D tegengaat. Nieuw onderzoekt toont echter aan dat het gebruik van zonnebrandcrème de aanmaak van vitamine D niet stopt.
 

Onderzoek

Anthony Young, professor van het Londense St John’s Institute of Dermatology, heeft onderzoek gedaan onder 79 mannen en vrouwen die op het punt stonden een week naar Tenerife te gaan voor een zonvakantie. 
Bij aankomst werd de hoeveelheid vitamine D gemeten. Tijdens de vakantie moest de groep vanaf het ontbijt tot zonsondergang ingesmeerd zijn met zonnebrandcrème. 
 
Terwijl de ene helft van de groep hun eigen zonnebrandcrème en smeermethode mocht gebruiken, kreeg de andere helft een crème met SPF 15 en instructies over hoeveel ze moesten gebruiken. Veel mensen gebruiken niet genoeg zonnebrandcrème om voldoende beschermd te zijn, “wanneer mensen een zonnebrand met factor 30 gebruiken, smeren ze meestal maar zo’n kleine hoeveelheid dat ze de bescherming van een factor 4 hebben”, aldus Young. 
 

Productie vitamine D

De resultaten laten zien dat de hoeveelheid vitamine D van beide groepen is gestegen na een week in de zon, ook met goede zonbescherming. De groep die geen instructies had gehad, had gemiddeld een stijging van 28 nanomolen per liter bloed, maar was ook flink verbrand. De andere groep was dankzij goed smeren niet verbrand, en zagen hun hoeveelheid vitamine D stijgen met zo’n 16 nanomolen per liter bloed. 
 
Bron: Dailymail.co.uk
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017