Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Mooi & Gezond nieuws

Zonnevitamine D

28 juni 2016
Deel met je vrienden
 
Zonnevitamine D

Middenin de zomer schijnt de zon volop. Dat is heerlijk én heeft veel effect op de gezondheid. Uit zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan. Een hele belangrijke vitamine die betrokken is bij tal van functies in het lichaam.

Moet ik in de zomer ook extra vitamine D slikken?

Antwoord

Voor veel mensen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Dat is een officieel advies van de Gezondheidsraad. Het advies geldt het hele jaar door. Maar het is wel belangrijk om daarnaast een kwartier tot een half uur per dag naar buiten te gaan, met handen en hoofd onbedekt. Zo zorg je voor een goede vitamine D-voorraad. Wil je weten of je extra vitamine D nodig hebt? Doe dan de vitamine D-test op www.vitamineinfo.nl/vitamineDtest

Maakt het uit of ik druppels, tabletjes of capsules neem?

Antwoord

Vitamine D komt voor in twee verschillende vormen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt iets beter opgenomen. Deze vorm wordt in Nederland meestal gebruikt in supplementen. Het maakt niet uit of je tabletten, druppels of capsules neemt.

Op welk moment van de dag kan ik het beste een vitamine D-supplement nemen?

Antwoord

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine wordt daarom iets beter opgenomen in combinatie met vet uit de maaltijd. Je kunt een vitamine D-supplement dus het beste tijdens het ontbijt, de lunch of het diner innemen.

In welke voedingsmiddelen zit vitamine D?

Antwoord

Het grootste deel van de hoeveelheid vitamine D die we dagelijks nodig hebben, halen we uit zonlicht. Vitamine D komt ook voor in voedingsmiddelen. In vlees en eieren zit een beetje en aan halvarine en margarine wordt het toegevoegd. Maar de voornaamste voedingsbron van vitamine D is vette vis. Eet daarom regelmatig zalm, haring, paling en makreel.

Bron: Tekst: Suzan Tuinier
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017