Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Zonverbrande huid te voorkomen door uitschakel...

Mooi & Gezond nieuws

'Zonverbrande huid te voorkomen door uitschakelen molecuul'

07 augustus 2013
Deel met je vrienden
 
'Zonverbrande huid te voorkomen door uitschakelen molecuul'
Wetenschappers hebben ontdekt dat een veel voorkomend molecuul in de opperhuid een belangrijke rol speelt bij verbranding door de zon. 
 
Het blokkeren van het molecuul met de naam TRPV4 kan de schadelijke effecten van overtollig zonnebaden waarschijnlijk grotendeels voorkomen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Achterpoten

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door genetisch gemanipuleerde muizen te kweken, die geen TRPV4 aanmaakten in de opperhuid. Vervolgens stelden ze de achterpoten van deze dieren bloot aan UV-licht. De huid op de achterpoten van muizen lijkt namelijk het meeste op menselijke huid.
De gemanipuleerde muizen bleken bijzonder goed bestand tegen UV-licht. Hun achterpoten verkleurden nauwelijks, terwijl normale muizen bij hetzelfde experiment een rode, overgevoelige huid en blaren kregen.
 

Nieuwe zonnebrand

De wetenschappers gebruikten bij hun experiment ook een substantie waarmee ze het molecuul TRPV4 tijdelijk konden uitschakelen in de huid van niet-gemanipuleerde muizen. Na een behandeling met dit middel bleken ook deze, normale muizen in staat om UV-licht langer te weerstaan zonder schade op te lopen. Bij mensen speelt het molecuul TRPV4 waarschijnlijk een vergelijkbare rol bij verbranding door de zon. 
De wetenschappers hopen dat hun bevindingen zullen leiden tot een nieuw soort zonnebrandmiddel, dat een betere bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van de zon en waarmee de huid ook na het zonnebaden nog effectief kan worden behandeld.
 

Behandelen

Het kan echter nog wel even duren voordat de eerste TRPV4-remmende zonnebrand in de winkel ligt. "Er moet nog veel onderzoek worden verricht voordat TRPV4-remmers deel uit zullen maken van zonnebrand. Eerst willen we weten welk effect deze stoffen hebben op andere processen in de huid."  
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017