7 februari 2023

Leefstijl als onderdeel behandeling

In december 2022 heeft Patiëntenfederatie Nederland een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De tijd is rijp om leefstijl als onderdeel van de behandeling te maken. Uit onderzoek blijkt dat patiënten positief zijn over leefstijl als behandeling. NPN staat achter de boodschap van de Patiëntenfederatie.

Leefstijl als behandeling

In de betreffende brief is te lezen dat 9 miljoen Nederlanders aan één of meer, veelal chronische, aandoeningen leidt. Met de zorgcapaciteit die schaarser wordt en de zorgkosten die oplopen, vormen deze groep mensen een steeds grotere uitdaging voor het zorgstelsel. Een gezonde leefstijl als onderdeel van de behandeling is echter zinvol en is volgens de Patiëntenfederatie een enorme kans. Het toepassen van leefstijl in de zorg kan de gezondheid van mensen verbeteren. Het is daarom noodzakelijk dat leefstijlinterventie als een serieuze behandeloptie wordt gezien.

In juli 2022 liet de Staatssecretaris van de Kamer weten dat er plannen waren voor een meerjarige leefstijlcoalitie. Er zijn tot nu toe diverse verschillende oriënterende gesprekken geweest met ZonMw, Patiëntenfederatie Nederland en TNO. 

De Patiëntenfederatie vindt dat het nu tijd wordt om tot uitvoering te komen. In de brief vragen ze dan ook om bevestiging dat de coalitie Leefstijl in de Zorg in januari 2023 van start gaat.

Onderzoek Preventie in de zorg

Uit het onderzoek Preventie in de zorg van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat patiënten open staan voor leefstijlinterventie als onderdeel van de behandeling. De patiënten oordelen positief over de invloed van een gezonde leefstijl, wat een goed begin is. Uit het onderzoek blijkt echter dat er nogal eens eerst sprake moet zijn van verergering van de klachten voordat de optie van een leefstijlprogramma aan bod komt. Ook is het aanbod niet altijd kwalitatief voldoende en voldoende toegankelijk. Dat is frustrerend voor zowel de patiënt als behandelaar. 

Bron persbericht: NPN

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten