6 april 2021

1ste zonnefilter van de Laboratories Pierre Fabre

TriAsorB™ is de 1ste zonnefilter op basis van onderzoek van Pierre Fabre. Een nieuwe zonnefilter creëren is een zeldzame gebeurtenis: in de afgelopen 20 jaar kwam er maar één creatie op de markt. TriAsorB™ is absoluut uniek want - voor de 1ste keer ter wereld - beschermt de zonnebescherming van Eau Thermale Avène ook een nieuw aspect van zonnestraling: het zichtbaar blauw licht met hoge energie.

Zonnebescherming neemt in de jaren 80 een beslissende wending met de ontdekking van de rol van uvb-stralen bij zonnesteken, een onmiddellijk zichtbaar gevolg van de schadelijke gevolgen van lichtstralen. Later, in de jaren 90, ontdekt de wetenschappelijke wereld de gevaren van een nieuw type straling: uva. Omdat deze stralen diep in de huid kunnen dringen, veroorzaken ze nog ernstigere schade: ze zijn minder zichtbaar en worden slechts op langere termijn geïdentificeerd. Ze zijn verantwoordelijk voor huidvlekken en huidkankers.

Meer recent is de schadelijke impact van het zichtbaar blauw licht met hoge energie op de huidcellen: het beschadigt de celbestanddelen door oxidatieve mechanismen die bijdragen aan de veroudering van de huid en de ontwikkeling van huidkankers.

Door te focussen op zichtbaar blauw licht met hoge energie zetten de Laboratoires Pierre Fabre een enorme stap richting de toekomst van zonnebescherming. Het zichtbaar blauwe licht met hoge energetische energie dringt nog dieper door tot in de huid dan uva-stralen: het bereikt de hypodermis. Het bevat ook veel energie, vandaar haar naam - zichtbaar blauw licht met hoge energie - en brengt schade aan de cellen toe. Het is bewezen: het zichtbare blauwe licht met hoge energie dat in 1 uur blootstelling aan de zon¹ de huid is binnengedrongen, verandert de huidcellen.²

¹ – Komt overeen met 1 uur blootstelling aan de zon onder onze breedtegraden in de zomer.

² – Journal of Investigative Dermatology (2010) 130, 259 - 269; doe: 10.1038/jid.2009.194; published online 13 August 2009)

Goed of slecht? Het punt over blauw licht

Blauw licht is opgesplitst in twee sterk verschillende types straling: turquoise blauw licht en violet-blauw licht.

Turquoise blauw licht is nodig voor het lichaam: het regelt het dag- en nachtritme en de stemming via het oogsignaal.

Het violetblauwe licht is schadelijk voor het lichaam: het versnelt de veroudering van de cellen en men moet zich ertegen beschermen.

Zonnefilter geïnspireerd op de natuurlijke zonnebescherming van melanine

Niets is beter dan melanine om op natuurlijke wijze zonnebescherming te bieden die geschikt is voor de huid. Het beschermt dagelijks tegen de acute effecten van zonnestralen – zonnesteken – maar ook tegen de effecten op lange termijn – veroudering door de zon en huidkanker. Het beschermt ook tegen het zichtbare blauwe licht met hoge energie. TriAsorB™ is geïnspireerd op deze unieke werking en biedt de huid een zeer brede en doeltreffende bescherming tegen licht.

TriAsorB™ is de 1ste organische filter met de unieke eigenschap het schadelijke deel van het zonne-spectrum te absorberen en te weerkaatsen, met inbegrip van uvb, korte uva, lange uva maar ook zichtbaar blauw licht met hoge energie.

Het nieuwe TriAsorB™-filter sluit volledig aan bij de aanpak van de Conscious Care van Pierre Fabre Dermo-Cosmétique. Nuttig, doordacht en ethisch: het is erop gericht steeds meer actieve bestanddelen te gebruiken die goed zijn voor het milieu en voor de huid. Het uiterst veilige TriAsorB™ blijft op het huidoppervlak zitten, ongeacht of die gezond of aangetast is¹. De tests leveren het bewijs dat het het cellulair DNA beschermt tegen schade die verband houdt met UV-stress².

¹ – Lokale toepassing (5 mg.cm2). Metingen uitgevoerd op explantaten van menselijke huid. 3 gebruikte modellen: Gezonde huid/Gezonde en bestraalde huid/ bestraalde en veranderde huid.

² – Lokale toepassing (2mg.cm2). Metingen uitgevoerd op gereconstrueerde huid – follikelmodellen. Stress: grote blootstelling aan UV-stralen. Kwantificering van de schade aan het DNA via LC/MS-analyse (vloeistofchromatografie/massaspectrometrie)

Eau Thermale Avene TriAsorB Intense Protect 50+ is een combinatie van zeer hoge bescherming en hoge verdraagzaamheid en is met name geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden¹, kinderen, zwangere vrouwen en ook voor zeer lichte fototypes, die arm zijn aan natuurlijke melanine, voor een beschadigde of kwetsbare huid als gevolg van oncologische behandelingen. Het product past bij alle situaties van blootstelling aan de zon, ook in de zwaarste omstandigheden waarbij zonnebescherming zwaar op de proef wordt gesteld: op grote hoogtes, de open zee, dorre klimaten, de vochtige warmte van de tropen en niet te vergeten watersporten².

¹ – Het wordt aanbevolen baby's en jonge kinderen niet rechtstreeks bloot te stellen aan zonlicht. Beschermende kleding (hoedje met brede rand, zonnebril, T-shirt,etc.) dragen.

²-  In-vitrobeoordeling van het behoud van de efficiëntie van zonnebescherming in extreme omstandigheden. Beoordeling van het resistentiepercentage van de SPF (% EC) voor elk van de 4 hierna gereproduceerde extreme omstandigheden: Tropische omstandigheden: 40°C en 80% RH (relative humidity), Droge en halfdroge omgeving: 40°C en 30% RH, Inlandse omgeving: 10°C en 80% RH, polaire omgeving: 10°C en 30% RH. Product wordt geacht bestand te zijn tegen een extreme omgeving indien % EC > 75 Voor elk van de 4 onderstaande extreme omgevingen, % EC > 75.

Kenmerken product

  • Zeer fluïde; trekt in 3 seconden in¹
  • 8 uur hydratatie²; actief tegen uitdroging
  • Hoge hechting; zeer goed bestand tegen zweet
  • Ultrawaterbestendig; 2 uur in het water = 6 baden van 20 minuten
  • Huidkleurige tint; zodra het product is aangebracht, zie je het niet meer. Zelfs niet op een donkere huid
  • Gemakkelijk aan te brengen
  • Zonder witte sporen: 95%³
  • Loopt niet in de ogen: 92%³

¹ – Sensorisch profiel bij een enkele toepassing, 15 proefpersonen.

² – Biometrologische studie. IH-kinetiek bij een enkele toepassing, 24 proefpersonen.

³ -% tevredenheid - 7 dagen. Gebruikerstest. 65 proefpersonen – 80% vrouwen en 20% mannen – Tussen 18 en 65 jaar (gemiddeld 41 jaar) Toepassingszones: gezicht en lichaam. Tests uitgevoerd tijdens activiteiten in de bergen (wandeltochten, alpineskiën, wandeltochten in de sneeuw, etc.) en activiteiten aan zee (strand, boot, paddleboard, etc.)

Niet-ecotoxische filters

Eau Thermale Avène is zich bewust van de impact van zonnebescherming op het milieu en gebruikt filters die worden beoordeeld als niet-ecotoxisch. Eau Thermale Avène heeft aan het Observatoire Océanologique van Banyuls-sur-Mer de opdracht gegeven om de impact van zijn zonnefilters te evalueren. Studies¹ hebben aangetoond dat het filtersysteem [[TriAsorB™ – UVINUL® T150 – UVINUL® A+ – Tinosorb® S] zorg draagt voor de mariene biodiversiteit. Dit heeft geen invloed op 3 belangrijke soorten van de mariene biodiversiteit: een koraalsoort, een fytoplanktonsoort en een zoöplankton.

In de formule van Intense Protect 50+ heeft de beschermende kracht van TriAsorB™ het aandeel zonnefilters verminderd met ongeveer 10%.²

¹– Tests uitgevoerd door het Observatoire Océanologique van Banyuls-sur-Mer, partner van het European Marine Biological Resource Center, op 3 belangrijke soorten van de mariene biodiversiteit – een koraalsoort, een fytoplanktonsoort en een zoöplankton – in concentraties die representatief zijn voor zonnefilters in het milieu. TriAsorB™ werd getest met dezelfde methodologieën en door dezelfde onderzoekers als in de volgende publicaties: Stien, D. et al. A unique approach to monitor stress in coral exposed to emerging pollutants. Scientific Reports 10, 9601 (2020). Thorel, E. et al. Effect of 10 UV Filters on the Brine Shrimp Artemia salina and the Marine Microalga Tetraselmis sp. Toxics 8, 29 (2020).

² – Versus de referenties van 2019 van portefeuille Laboratories Pierre Fabre

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten