30 januari 2023

4 februari = WERELDKANKERDAG

Het begin van een nieuw jaar brengt altijd hoop met zich mee. De POSITIVE - BIG Time for Baby-studie doet haar naam alvast alle eer aan. Ze brengt positivisme en gefundeerde hoop voor jonge vrouwen die aan hormoongevoelige borstkanker in een vroeg stadium lijden en die ervan dromen ooit mama te worden.

Uit de eerste studieresultaten blijkt dat het pauzeren van de antihormoontherapie bij vrouwen die zwanger proberen te geraken, geen extra risico inhoudt op herval van de ziekte op korte termijn. Deze academische studie zou niet mogelijk zijn geweest zonder een wereldwijde samenwerking.

Het thema van Wereldkankerdag 2023 is net als vorig jaar “Dicht de zorgkloof”. De POSITIVE - BIG Time for Baby-studie dicht deze kloof: borstkanker is niet langer een reden om zwangerschap uit te stellen.

Getuigenis Sabrina

De diagnose borstkanker krijgen is erg, maar niet leven is nog veel erger. Dankzij de POSITIVE-studie hoefde ik mijn kinderwens niet op te geven. Vandaag heb ik twee prachtige gezonde kinderen, het mooiste wat me overkwam!”, zegt Sabrina. Speciaal voor Wereldkankerdag vertelt Sabrina over die moeilijke en intense momenten in haar leven. Ze is dankbaar dat ze de kans kreeg om deel te nemen aan de POSITIVE-studie en wil haar verhaal graag met lotgenoten delen. Een verhaal van hoop. Want elke jonge vrouw die ervan droomt ooit moeder te worden, verdient zo'n kans.
Sabrina's videogetuigenis zal op 4 februari, Wereldkankerdag, gepubliceerd en gedeeld worden via de sociale mediakanalen. 

De POSITIVE-studie 

Dankzij niet aflatende onderzoeksinspanningen en een wereldwijde samenwerking is het vandaag mogelijk om, bij jonge vrouwen met een kinderwens, de hormonale behandeling te onderbreken – zonder extra risico's op herval van de ziekte op korte termijn. De eerste resultaten van de POSITIVE-studie (december 2022¹ ) tonen aan dat het percentage vrouwen bij wie de borstkanker terugkwam vergelijkbaar was met het percentage vrouwen die hun behandeling niet hadden onderbroken. De meeste vrouwen zagen hun kinderwens in vervulling gaan en zetten een gezonde baby op de wereld. Bemoedigend nieuws! De deelneemsters aan de studie zullen gedurende meerdere jaren verder worden opgevolgd om te zien of de resultaten ook standhouden in de tijd. Hiervoor is verdere studiefinanciering nodig.

Academisch onderzoek helpt de kloof te dichten: de Breast International Group (BIG) bekleedt een unieke positie op het gebied van borstkankeronderzoek. Dankzij haar wereldwijd netwerk van academische borstkanker-onderzoeksgroepen kunnen studies zonder commercieel belang, zoals de POSITIVE-studie, niet alleen opgezet worden door borstkankerdeskundigen van wereldformaat, ze kunnen ook gedeeltelijk gefinancierd worden door BIG’s filantropische gemeenschap. Om de POSITIVE-studie te kunnen voortzetten is de kostbare steun van stichtingen, bedrijven en particuliere schenkers van vitaal belang – vooral voor de vele jonge vrouwen met een kinderwens na borstkanker.

De POSITIVE-studie wordt gesponsord en geleid door de International Breast Cancer Study Group (IBCSG), een afdeling van de ETOP-IBCSG Partners Foundation, en door de Alliance for Clinical Trials in Oncology in Noord-Amerika, in samenwerking met de Breast International Group (BIG). Het initieel studieconcept ging uit van de BIG-NCTN (National Clinical Trials Network) Endocrine Working Group en werd vervolgens door de IBCSG ontwikkeld en wereldwijd gecoördineerd – opdat deze belangrijke, patiëntgerichte medische behoefte, die tot nog toe onbeantwoord was gebleven, aangepakt kon worden.

¹ https://bigagainstbreastcancer...

Borstkanker bij jonge vrouwen

De meeste jonge vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium hebben een hormoongevoelige, zogenaamde oestrogeenreceptor-positieve (ER+) kanker, wat betekent dat de kankercellen door hun eigen hormonen worden gevoed. Deze vrouwen krijgen daarom een hormonale behandeling om de natuurlijke productie van hormonen te blokkeren en zo het risico op terugkeer van de kanker te verkleinen. Hormoontherapie kan gedurende 5 tot 10 jaar worden voorgeschreven en heeft een impact op de eierstokken, waardoor conceptie tijdens de behandeling wordt verhinderd.

Bron persbericht: Breast International Group

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten