30 juni 2022

8 miljoen Nederlanders gebruiken supplementen

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt supplementen. Ze kiezen daarbij voornamelijk voor huismerken van de grote drogisterijketens. Aan voedingssupplementen wordt jaarlijks ongeveer €1,1 miljard uitgegeven.

Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders naar sport, gezonde voeding, supplementen en gezondheidsmonitoring.

56% gebruikt supplement

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) heeft in het afgelopen jaar een of meerdere supplementen gebruikt. Dit komt neer op bijna 8 miljoen supplementengebruikers. Hieronder vallen zowel voedingssupplementen zoals vitaminen en mineralen als kruidensupplementen zoals kurkuma en kamille. Voedingssupplementen worden ook opvallend regelmatig genomen. Een ruime meerderheid van de gebruikers (62%) neemt deze zelfs dagelijks.

Nederlanders kiezen voor huismerken

Gebruikers van voedingssupplementen kopen voornamelijk huismerken van de grote drogisterijketens. 39% van de voedingssupplementen die men koopt zijn van huismerken. Kruidvat is veruit het meest gekochte merk met een marktaandeel van 21%. Daarna volgen Holland & Barrett (10%), Lucovitaal (9%), Davitamon (9%) en Etos (4%).


Jaarlijkse besteding €1,1 miljard

Er werd het afgelopen jaar €1,1 miljard uitgegeven aan voedingssupplementen. Een ruime meerderheid van de voedingssupplementen (67%) koopt men in fysieke winkels. Drie op de tien (31%) koopt supplementen in een online winkel en slechts 2% heeft een abonnement waarbij de supplementen periodiek worden thuisbezorgd.

De resultaten in dit persbericht komen uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek naar sport, gezonde voeding, supplementen en gezondheidsmonitoring in Nederland. In het onderzoek zijn 5.051 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Bron: Multiscope

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten