22 juni 2020

Advies op maat blijft belangrijk

In Lijfblad editie 3 kun je lezen dat persoonlijk advies bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen erg belangrijk blijft. Auteur Lyda Blom stelt in Pharmaceutisch Weekblad dat uit onderzoek van bureau Kantar blijkt dat slechts één op de drie consumenten, voorafgaand aan het gebruik van een nieuw zelfzorgmiddel, de volledige bijsluiter doorleest.

Ze stelt bovendien dat de resultaten te gunstig zijn, omdat het aandeel laagopgeleiden zou zijn ondervertegenwoordigd.

Dat klopt niet, volgens Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm en opdrachtgever van het onderzoek door Kantar. Mauritz: "Consumenten gaan verantwoord om met beschikbare informatie over zelfzorgmiddelen."

Gouden standaard CBS

Volgens de onderzoekers van Kantar is het aandeel laagopgeleiden gebaseerd op de gouden standaard van het CBS: 22,4% voor de hoogst gevolgde opleiding voor personen van 18 jaar en ouder. Dit percentage is gebaseerd op een gecombineerde groep van: geen onderwijs/basisonderwijs, lbo/vmbo en mavo. Het onderzoek van Kantar is dan ook representatief voor de Nederlandse bevolking. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat consumenten goed in staat zijn zich zelfstandig te informeren over het juiste gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Wanneer zij voor het eerst een zelfzorgmiddel aanschaffen, leest 83% de informatie op de verpakking. Als consumenten een middel voor het eerst gebruiken, leest 90% de belangrijkste informatie in de bijsluiter. Hebben ze het al eerder gebruikt dan is dat lager omdat ze het al kennen, maar desondanks leest gemiddeld 69% van alle consumenten vaak tot altijd de bijsluiter.

Advies op maat

Lijfblad is van mening, en dit staat geheel los van het betreffende onderzoek, dat advies op maat in de winkel erg belangrijk blijft. De rol van drogist en assistent-drogist is en blijft cruciaal bij de verkoop van zelfzorgmiddelen, los van hoe de consument een bijsluitertekst leest. De adviserende rol van een drogist en assistent-drogist stopt niet bij de WASA-vragen aan de kassa. Drogisten en assistent-drogisten leveren niet voor niets zorg op maat.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten