22 augustus 2022

Anti-uitdrogingsmiddel ORS in trek door TikTok-trend

Het middel ORS wordt meer verkocht dan gewoonlijk rond deze tijd van het jaar. Niet omdat het helpt tegen uitdroging bij acute diarree, maar omdat het ingezet zou kunnen worden tegen een kater. Door een hype op social media zou het poeder zelfs niet meer te verkrijgen zijn in Groningen.

"We zien dat er dit jaar veel vraag is naar ORS”, zegt Jos Jongstra, directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Het poeder met daarin zouten en suikers wordt gebruikt om uitdroging te voorkomen, bijvoorbeeld bij acute diarree als gevolg van een voedselvergiftiging. Maar nu wordt het ook ingezet tegen een kater, na het drinken.

Onder andere op TikTok gaat het advies rond ORS te nemen, om een kater te voorkomen of te verhelpen. De werking wordt ook uitgetest en de berichtenstroom is vermoedelijk de reden dat ORS meer over de toonbank gaat, zegt Jongstra. ,,Drogisterijen merken dat het middel populair is.”

Volgens de jongerensite Sikkom zou het poeder in studentenstad Groningen uitverkocht zijn in meerdere drogisterijen, omdat studenten er veel gebruik van maken. Maar het CBD benadrukt dat er voldoende voorraad is, zowel in fysieke winkels als online.

Helpt ORS tegen een kater?

Blijft de vraag: helpt het nu echt tegen een kater? Apotheker Marloes Dankers van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik zegt dat daarvoor geen bewijs is. ,,Ik denk dat een mogelijk effect van het nemen van ORS bij een kater vooral wordt veroorzaakt door het water dat je erbij drinkt. Water is altijd de beste oplossing bij een kater.”

Bron: AD

Foto via Freepik.com

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten