6 augustus 2020

App om cosmetica te scannen op microplastics

De consument kan met de nieuwe app Beat the Microbead zelf producten testen op de aanwezigheid van meer dan 500 soorten microplastics. Want weet jij precies wat je op je huid en lippen smeert? En of je er ziek van kunt worden? Aan bepaalde verzorgingsproducten en make-up zijn minuscuul kleine plasticdeeltjes, nanoplastics of zelfs vloeibare plastics toegevoegd. Soms wordt dit gedaan om aan die producten bepaalde eigenschappen te geven.

Deze plastics staan wel op de verpakking vermeld als ingrediënt, maar alleen onder hun chemische naam, zoals tetrafluorethyleen of methylmethacrylaat, en zijn dus voor de meeste mensen onherkenbaar.

Plastic Soup Foundation, lid van de wereldwijde beweging Break Free From Plastic, voert al sinds 2012 actie tegen het bewust toevoegen van plastic aan verzorgingsproducten. Met deze Beat the Microbead-campagne is al bereikt dat er in veel tandpasta’s en scrubs inmiddels geen microplastics meer zitten. Het doel is om ten slotte alle verzorgingsproducten en cosmetica plasticvrij te krijgen, maar zolang dat nog niet het geval is, zou je als consument zelf moeten kunnen kiezen of je een product mét of zónder plastic wilt kopen.

Daarom brengt Plastic Soup Foundation de gratis app Beat the Microbead uit, die de ingrediëntenlijstjes op verpakkingen kan 'lezen' en meer dan 500 verschillende soorten microplastics kan herkennen. De gebruiker ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke.

Zelf scannen met nieuwe app

De nieuwe app is een volledig nieuwe versie van de eerdere Beat the Microbead-app die al sinds 2012 bestaat en wereldwijd meer dan 245.000 keer is gedownload. Ook de nieuwe versie wordt door Plastic Soup Foundation gratis verspreid. De app werkt als een soort stoplicht: rood voor de meer dan 500 officieel erkende microplastics; oranje voor de zogenaamde twijfelachtige plastics, waarvan nog niet bekend is of ze gevaarlijk zijn voor mens en milieu; en ‘groen’ voor alle producten die geen ‘rode’ of ‘oranje’ plastics bevatten. 

Zero Plastic Inside’-keurmerk 

Ook helpt de app om zeventig plasticvrije alternatieve merken te vinden. Deze dragen het ‘Zero Plastic Inside’-keurmerk van Plastic Soup Foundation. Het Engelse merk Beauty Kitchen is een van hen, opgericht door Jo en Stuart Chidley: ‘Wij zijn heel blij met de komst van deze app. Overal ter wereld worden consumenten zich meer bewust van de ingrediënten in hun dagelijkse verzorgingsproducten en van de duurzaamheid ervan. Samen kunnen we een eind maken aan het toevoegen van microplastics, vóórdat die een eind maken aan het leven op onze planeet.’

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten