4 november 2021

Astma, een blijvende ontsteking

Astma is een blijvende ontsteking van de longen, die veel klachten kan veroorzaken. Zo kunnen longen gevoelig reageren op rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Hierdoor wordt iemand benauwd of gaat hoesten. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en daardoor zal astma per persoon verschillen.

Astmaklachten 

Je hoeft niet elke dag klachten te hebben als je astma hebt. De ziekte gaat helaas niet over, omdat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Daardoor verschilt
astma ook van een longontsteking. Bij een longontsteking zijn de longen ontstoken door een bacterie en medicatie kan deze ontsteking genezen. Astmaklachten houden
soms weken tot maanden aan en kunnen opspelen na een griep. Toch kunnen er ook perioden zijn waarin iemand weinig tot niets merkt van astma.

Bewegen

Voor iemand met astma is het belangrijk er een gezonde, sportieve manier van leven op na te houden. Sporten of bewegen versterkt namelijk de ademhalingsspieren
en verbetert de conditie. Op een eenvoudige manier kun je je conditie al verbeteren, denk hierbij aan: vaker fietsen, traplopen in plaats van de lift nemen, werken in de tuin, of het huis schoonmaken. Het is belangrijk om tijdens het bewegen zo veel mogelijk door de neus te ademen. Dit zorgt voor warme, vochtige en gefilterde lucht en de longen worden daardoor minder gevoelig. Bij buiten sporten kun je wel meer last krijgen van astma. Dat komt door verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten. Bij ernstige astma kun je beter samen sporten met een fysiotherapeut.

Astma versus COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Longblaasjes gaan langzaam kapot. Je kunt hierdoor minder zuurstof opnemen en ademen wordt moeilijker. Hoesten en benauwdheid zijn veelvoorkomende klachten bij COPD. COPD is een verzamelnaam voor: chronische bronchitis en longemfyseem. Tip: een duidelijke tabel met de verschillen kun je vinden op www.luchtpunt.nl/astma/verschillenastma-copd.

Chronische bronchitis

De bronchiĆ«n, dat zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen, zijn bij chronische bronchitis continu ontstoken. Hierdoor maakt het lichaam meer slijm aan en is
ademhalen lastiger. 

Longemfyseem

Bij longemfyseem gaan de longblaasjes langzaam verloren. Longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt en dat afvalstoffen weer  uitgeademd kunnen worden. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kan er benauwdheid ontstaan.

Bron: www.longfonds.nl

Afbeelding van alperkures via Pixabay

Soorten astma

Er zijn verschillende soorten astma, zoals: allergisch astma, niet-allergisch astma, inspanningsastma en ernstige astma. Iemand heeft vaak meerdere vormen van astma tegelijk. Welke klachten iemand heeft en hoe ernstig die zijn, hangt af van het soort astma dat iemand heeft.

Op www.longfonds.nl/longziekten lees je over de verschillende soorten astma.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten