25 oktober 2021

Campagnemaand Bloedserieus in november

Voor het derde achtereenvolgende jaar staat november in het teken van de campagne Bloedserieus. Deze landelijke voorlichtingscampagne roept vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies (HMB) ofwel menorragie op om hun klachten vooral serieus te nemen. Bijvoorbeeld door een afspraak bij de huisarts te maken voor een medische check-up.

HMB is een veelvoorkomende gynaecologische aandoening: 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken.¹ Het gaat dan om zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar (in Nederland). Een oorzaak kan de hormoonveranderingen in de premenopauze zijn. Maar er kan aan te hevige menstruaties ook een onderliggend medisch probleem liggen. Bijvoorbeeld adenomyose, endometriose, PCOS, PID of een stollingsstoornis. Hevige bloedingen kunnen ook ontstaan door myomen en poliepen.

Gezondheidsrisico’s voorkomen

Het is belangrijk om medisch onderzoek te laten doen om gezondheidsrisico’s te voorkomen. HMB heeft een negatieve impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, psychisch én sociaal. Vrouwen gaan vanwege HMB bijvoorbeeld niet naar het werk, niet naar sporten en melden  zich af voor sociale afspraken. Vrouwen lopen, volgens menig medisch professional, ook té lang door met HMB voordat zij medische hulp zoeken. Dit is in meerdere survey‘s gestaafd. ²³⁴

Tijdens de Bloedserieus-campagnemaand (voorheen de campagneweek Draag Weer Wit) worden ziekenhuizen, vrouwspecifieke gezondheidsklinieken, medische platforms en zorgprofessionals uitgenodigd om hevig menstrueel bloedverlies op de agenda te zetten. Bijvoorbeeld door in november een eigen (online) event, extra (avond) spreekuur of ander communicatiemoment te organiseren, waarin de symptomen en mogelijke oorzaken van HMB en de behandelopties in de eerstelijns en tweedelijnszorg aan bod komen.

Over de campagne Bloedserieus

Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar, gezien de impact van dit gynaecologische probleem. De campagne Bloedserieus moedigt vrouwen aan hun menstruatieverhaal wél te delen. Met elkaar en met de arts. Tijdens de campagnemaand wordt HMB extra in de spotlights gezet. Via de website hevigbloedverlies.nl en de bijbehorende social media-kanalen wordt het jaar rond voorlichting gegeven. De website en campagnemaand zijn een initiatief van Hologic. Hologic is een wereldwijd bedrijf in innovatieve medische technologie en diagnostiek, gericht op het verbeteren van (vrouwen)gezondheid door vroege detectie en minimaal invasieve behandelingen.

Bronnen

  1. Shapley M, Jordan K, Croft PR. An epidemiological survey of symptoms of menstrual loss in the community. Br J Gen Pract. 2004 May;54(502):359-63. 
  2. Schoep ME, Nieboer TE, van der Zanden M, Braat DDM, Nap AW. The impact of menstrual symptoms on everyday life: a survey among 42,879 women, American Journal of Obstetrics and Gynecology (2019), doi: 10.116/j.ajog.2019.02.048. 
  3. Schoep ME, Adang, EMM, Maas JWM, et al; Productivity loss due to menstruation-related symptoms: a nationwide cross-sectional survey among 32,748 women, BMJ Open (2019), doi: 10.1136/bmjopen-2018-026186. 
  4. Heavy Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018.
Bron bovenstaande tekst en beelden: Period Media

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten