Care & Beauty drogisterijen willen hun assortiment binnen een jaar microplasticsvrij hebben. Nog niet al te lang geleden is vastgesteld dat (micro)plastics in producten zit, die mensen met de consumptie daarvan binnenkrijgen. Ook min of meer indirect door tandpasta's en huidverzorging. Vastgesteld is dat deze plastics in het bloed meetbaar zijn. Los van de milieuschade is er dus ook aanwijsbaar gezondheidsschade op termijn.
In 80% van de producten, die als cosmetica worden gebruikt, zitten deze stoffen. Je vindt microplastics in wasmiddelen, cosmetica, verzorgingsproduct-en, schoonmaakproducten, tuinproducten, verf en lak. Deze microplastics komen vaak via de wasbak of doucheputje in het rioolstelsel terecht. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Toch zijn er al producenten/leveranciers die microplasticvrije producten aanbieden.
De consument en retailers zijn nu aan zet om de industrie te bewegen snel stappen te maken met het microplasticvrij maken van producten. Als winkels je spullen niet meer willen verkopen en consumenten ze niet meer willen kopen is de boodschap duidelijk. Het credo is dan ook: maak producten troepvrij!
Veel mensen zijn in toenemende mate bewust bezig met ingrediënten. Er is steeds meer kennis over schadelijke stoffen, die verpakt in ingewikkelde namen, nog steeds veel te vaak in producten voorkomen. In feite wordt het dictaat van de industrie om allerlei schadelijke stoffen in producten te stoppen om ze lekkerder, langer houdbaar en beter toepasbaar te maken in sneltreinvaart omgekeerd evenredig verworpen en vervangen door de kennis en mondigheid van de gebruikers.
De plastic soup foundation is de strijd aangegaan met de industrie over microplastics in producten. Care & Beauty drogisterijen steunt deze strijd. Deze 24 drogisterijen, in hoofdzakelijk de randstad, waren al wat stappen vooruit in de richting waar het ging om duurzaamheid, natuurlijk en zorg .
Met de app “beat the microbeat” kunnen klanten de ingrediëntenlijst op een product scannen en daarmee vaststellen of een product microplastics bevat. De plastic soup foundation zet die stip ook en doet dit op een stevige en rigide manier. Care & Beauty deelt dit uitgangspunt maar wil daar nog wel enige nuance in brengen. De realiteit is weerbarstig want er zijn een aantal leveranciers al bijna plastikvrij en daar al jaren mee bezig maar zitten met een paar producten nog in de fase van ontwikkeling om de liquid polymeren er uit te krijgen. Dat kost enige tijd maar als er echte intrinsieke drive is om het te willen doen met een duidelijk tijdplan is dat vooralsnog ook goed.
Plastic Soup Foundation: "Helaas is er voor sommige ingrediënten nog geen goede vervanger gevonden, sommige producten zouden dan helemaal opnieuw ont-wikkeld moeten worden. De Plastic Soup Foundation verwacht dat er over tien tot twintig jaar geen plastic meer in cosmetica zit. Het kost tijd en geld maar ze zijn er wel van overtuigd dat het gaat veranderen".
Er zijn verschillende keurmerken voor producten zonder microplastics. Zo kun je in één oogopslag zien of een product microplastics bevat of niet.
• Zero Plastic Inside
• Europees Ecolabel
• Demeter
• Cosmos Organic
• Nordic Ecolabel
• NaTrue
Care & beauty wil door gerichte promotie, aanduidingen bij producten in de winkel “bevat 0% plastic” en het verbannen van de producten van leveranciers die hier niet voldoende urgentie tonen om te veranderen, binnen een jaar volledig microplastic vrij zijn in alle 24 winkels. Het gaat dan vaak om grote leveranciers die niet mee gaan of kunnen gaan in de razendsnel veranderende markt.
Doel van dit bericht is om de situatie aan te duiden en om de totale retail in drogmetica en de industrie te triggeren om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten