23 maart 2020

Coronanieuws

Alles wat je moet weten: het beste advies voor jouw klant.

Artikel Mondkapje

Binnenkort mag vrijwel overal het mondkapje af en voorzien drogisterijen dat de vraag instort. Volgens directeur Jos Jongstra van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) hadden ze daar rekening mee gehouden. Ze hadden alleen niet gedacht dat de mondkapjesplicht zo snel al grotendeels vervalt.

Verder lezen
Artikel Zelftest

Uit een rondgang van het FD blijkt dat drogisterijen Kruidvat en Etos te weinig uitleg of foutieve informatie geven bij de verkoop van coronasneltests. Deze tests zijn alleen geschikt voor mensen zonder klachten. De drogisterijen slaan deze voorlichting echter over of geven verkeerde uitleg.

Lees verder
Artikel Mondkapje Print

Dinsdag 1 december is de coronawet ingegaan en wordt het ‘dringende advies’ een mondkapje te dragen een plicht. In winkels, musea, gemeentehuizen. Op stations, in parkeergarages, bij het tankstation. In theaters en concertzalen (als je niet op je plek zit) en tijdens rijles en bij de kapper.

Lees verder
Artikel Winkel Open

Drogisterijen blijven open bij strengere maatregelen

Drogisten zijn geen gewone retailers, maar hebben een onmisbare en belangrijke maatschappelijke rol. Deze unieke positie wordt na intensief overleg van het CBD met het ministerie van minister-president Mark Rutte en met VWS erkend door de overheid: bij strengere coronamaatregelen vindt de overheid het belangrijk dat drogisten open blijven.

Lees verder
Artikel Vitamine D

Het mogelijk beschermende effect van vitamine D op acute luchtweginfecties wordt al voor langere tijd onderzocht. Er zijn verschillende onderzoeken bekend die een bescheiden positief effect laten zien.

Lees verder
Artikel Handgels Wassen

Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen COVID-19. Het virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus.

Lees verder
Artikel Mondkapje

Op maandag 28 september zijn extra coronamaatregelen afgekondigd. Winkeliers in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogen klanten weigeren die geen mondkapje dragen. Dat heeft minister-president Mark Rutte bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

Lees verder
Artikel Coronatest

Coronatesten bij de drogist

De behoefte aan coronatesten bij de consument neemt toe. Er bestaan twee verschillende soorten coronatesten: PCR testen die nagaan of je nu besmet bent met COVID-19 en serologische testen of je besmet bent geweest.

Lees verder
Artikel Corona Cosmetica

Kun je door gebruik van cosmetica het coronavirus krijgen?

Consumenten vragen zich momenteel af hoe ze zichzelf en hun familie kunnen beschermen tegen infectie door het coronavirus. Er is onder andere onzekerheid over hoe het virus overgedragen wordt. Het gerenommeerde Duitse Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) heeft daarom de belangrijkste vragen over de overdracht van het virus beantwoord en gepubliceerd.

Lees meer
Corona Dettol

Handen wassen en droge handen

Een van de adviezen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is om veelvuldig en uitgebreid je handen te wassen (minimaal 20 seconden!) of te ontsmetten met handalcohol. Dit heeft echter ook een keerzijde. Droge handen, kloofjes en handeczeem liggen op de loer…Voor jouw klanten, maar zeker ook voor jezelf, hebben we een aantal tips voor je verzameld.

Lees meer
Preview Corona Verschillen

Verschillen Corona, griep, verkoudheid en hooikoorts

Wie in deze tijd luchtwegklachten heeft als een hoestje, niezen of keelpijn, maakt zich al gauw zorgen. “Heb ik Corona?” Gelukkig gaat het vaak om griep, verkoudheid of hooikoorts. Wat zijn de verschillen?

Lees meer
Preview Corona Afstand

Zorg goed voor jezelf en je klant, houd 1,5 meter afstand.

De afgelopen weken heb je naast de berichten op tv, in kranten en online vast veel informatie over adviezen en tips via je werkgever ontvangen. Bij jullie in de winkel is het belangrijk om de gezondheid en veiligheid van jezelf en die van je klant te bewaken.

Lees meer
Preview Corona Klanten

Advies voor mensen met klachten


Blijf thuis en kom niet dichtbij anderen, als je één of meer van deze klachten hebt: hoesten, niezen, snot in je neus, keelpijn, koorts.

Lees meer
Preview Corona Paracetamol

Paracetamol en Corona: reguleer verkoop

Er is veel vraag naar middelen tegen pijn en koorts en weerstand verhogende middelen. Zoveel dat verkoop gereguleerd moet worden. Om te voorkomen dat andere klanten met lege handen komen te staan, wordt geadviseerd:

  • De verkoop van paracetamol en weerstand verhogende middelen van achter de kassa te laten plaatsvinden.
  • Het maximum aantal verpakkingen van paracetamol is voorlopig twee per klant.
Corona Ibuprofen

Ibuprofen en corona; wetenschap raadt gebruik niet af

Je hebt het vast gehoord: op sociale media in Frankrijk worden zorgen geuit over gebruik van NSAID’s bij corona. Deze ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, zouden volgens deze berichten een infectie met het coronavirus kunnen verergeren

Lees meer
Corona Blijfrustig

Boze klanten? Blijf rustig!

Je krijgt op een dag in de winkel heel wat te verduren deze tijd…Naast de normale werkzaamheden is het ineens extra druk. Je moet letten op het bewaren van de juiste afstand, handen wassen, vragen om te pinnen, nee verkopen maar vooral extra alert zijn op signalen.

Lees meer
Corona Voorzorgsmaatregelen

Voorzorgsmaatregelen

Om een bijdrage te leveren aan het indammen van het coronavirus, adviseert het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) aan drogisten per direct een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze maatregelen worden voortdurend aangepast volgens de laatste richtlijnen.

Lees meer
Artikel Vragen Idee

Waar loop jij als drogist(assistent) tegen aan in de winkel? Of wil je gewoon je verhaal even kwijt?

Stuur je vraag, idee of knelpunt via onderstaande button in en wij gaan ermee aan de slag voor je!

Heb je een specifieke vraag over één van de onderstaande onderwerpen? Dan hoef je geen mail te sturen maar lees je hier waar je terecht kunt:

  • Actuele gezondheidsadviezen/ laatste ontwikkelingen: RIVM
  • Vragen over het beleid van jouw organisatie: raadpleeg je filiaalmanager/werkgever
  • Vragen over arbeidsvoorwaarden: vakbonden
Vraag, idee of knelpunt

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten