14 september 2020

De impact van de overgang

Ruim een miljoen Nederlandse vrouwen, tussen de 45 en 55 jaar, zitten in de overgang¹. De meeste vrouwen verheugen zich niet op deze jaren. Hormonen veranderen in deze periode en de vruchtbaarheid verdwijnt voorgoed.

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in het boek Ook leuke meisjes worden vijftig zien hoe het lichaam werkt, wat er met hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp er kan worden ingeschakeld.

De overgang is niet alleen groot in omvang maar ook in betekenis. Voor de kwaliteit van leven en de gezondheid van vrouwen, voor hun partners, gezinnen en vrienden en, als je het heel breed trekt, ook voor de economie en de maatschappij². Klachten die kunnen optreden zijn opvliegers tot ongewenst urineverlies, van sombere buien tot nachtzweten en van een uitdijende taille tot een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten.

Natuurlijk proces

De overgang is een natuurlijk biologisch proces en onderdeel van de normale veroudering. Toch kan dit proces ziekmakende klachten geven en het normale functioneren ernstig beïnvloeden². De een ervaart veel klachten terwijl de ander ‘fluitend’ de overgang doorstaat. Anno 2020 is de overgang nog steeds een onderbelicht onderwerp. In de spreekkamer van zorgprofessionals, thuis of op het werk wordt het onderwerp overgang weinig tot niet besproken. Toch zou het een open gespreksonderwerp moeten worden omdat de lichamen van vrouwen in deze periode drastisch veranderen, zeker in vergelijking met mannen in deze leeftijdscategorie. Er gebeurt in deze periode zoveel waardoor veroudering van het lichaam wordt onderschat. Het heeft een grote impact op vrouwen hoe ze eruit gaan zien en hoe ze zich daarbij voelen.

Het goede nieuws is dat de overgang ook weer overgaat en is het een brug naar de volgende fase in het leven van een vrouw.

Symptomen overgang

Er kunnen verschillende overgangsverschijnselen optreden, denk hierbij onder andere aan gewichtstoename, nachtelijk transpireren, opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid en innerlijke onrust. Uit onderzoek³ is gebleken dat ook het niveau van het hormoon Ghreline hoger is bij vrouwen in de overgang. Hierdoor kan er bij vrouwen in de overgang een hongergevoel optreden. Daarnaast wordt de functie van het zogeheten Leptine aangetast. Leptine regelt de eetlust en zorgt voor een verzadigingsgevoel.

Artikel Boek Meisjes Vijftig

In het boek Ook leuke meisjes worden vijftig lees je over hoe je lichaam werkt, wat hormonale veranderingen doen en hoe de code van de overgang kan worden gekraakt. Veel uitleg en tips komen aan bod, waarmee je gelijk aan de slag kunt. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten wordt antwoord gegeven op alle vragen over de overgang.

Wij mogen namens Kosmos Uitgevers 5 boeken weggeven! Hoe maak je kans? MAAK DE KENNISTEST en wie weet win jij 1 van de 5 boeken. Succes!


Informatie boek Ook leuke meisjes worden vijftig

  • Auteurs: Maaike de Vries & Manon Kerkhof
  • Prijs: 21,99
  • Kosmos Uitgevers
  • Verschijningsdatum: 29-09-2020


Compleet assortiment

Ymea® biedt een compleet assortiment van geavanceerde producten voor de overgang, speciaal ontwikkeld om ondersteuning en comfort te bieden tijdens deze periode van verandering. Ymea combineert de meest vooruitstrevende wetenschappelijke inzichten met uitgebreide kennis van de natuur. Om die reden bevatten Ymea producten altijd een combinatie van vitamines, mineralen en natuurlijke extracten. Alle kruidenextracten in de producten van Ymea zijn goed verdraagbaar en geschikt voor langdurig gebruik bij overgangsverschijnselen.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten