19 juni 2018

Een kwart van de vakanties verpest door gezondheidsklachten

Consumenten ervaren veel verschillende gezondheidsklachten op weg naar- en tijdens het vakantieverblijf. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau voor de Drogisterijenbranche (CBD).

Tijdens het onderzoek werd gevraagd naar gezondheidsklachten op de laatste lange reis. Bij reizen buiten Europa geeft ruim 1 op de 3 ondervraagde vakantiegangers aan dat de ondervonden gezondheidsklachten leiden tot een aantal dagen ziek of zelfs onderbreking van de vakantie. Bij reizen binnen Europa is dit ruim 1 op de 5. Dat is de belangrijkste conclusie.

  Slecht voorbereid op reis

  Onder de bijna 500 respondenten van het patiëntenpanel van het IVM blijkt dat vakantievierders zich slecht voorbereiden en dat een volledige ‘Medicijntas’ met voldoende geneesmiddelen ontbreekt. Opmerkelijk, omdat het gros van de gezondheidsklachten is te voorkomen of gemakkelijk te behandelen. Hierdoor heeft 1 op de 7 vakantiegangers na terugkomst nog steeds last van een gezondheidskwaal, opgelopen tijdens de vakantie.

  Top 5 gezondheidskwalen

  De top 5 van ondervonden gezondheidskwalen bestaat uit:

  -jeuk

  -verbrande huid door zonnebrand

  -verstopping

  -diarree

  -maagklachten

   Consumenten nemen vaak alleen pleisters en een pakje pijnstillers mee op vakantie terwijl klachten als jeuk en maag- en darmklachten het meeste voorkomen. Zo heeft bijna de helft van de ondervraagde vakantiegangers last van diarree bij een reis binnen Europa. Buiten Europa is dit ruim 60 procent.

   Onderschatten gezondheidsklachten & vakantiestress

   Vrouwen, meer dan mannen, onderschatten het voorkomen van gezondheidsklachten op vakantie. Zo worden middelen tegen jeuk doorgaans weinig meegenomen ondanks dat ruim 70 procent van de vrouwen last heeft van jeuk bij een reis buiten Europa. Ook hebben vrouwen veel meer last van reisstress (bijna 70 procent) dan mannen (ruim 20 procent).

   Gezond op reis

   De drogist en apotheek hebben bij uitstek alle kennis in huis om de top 5 van gezondheidsklachten op vakantie te bestrijden. Daarom organiseren drogisten de campagne ‘Gezond op reis’ om de eerste gezondheidsklachten op weg naar- en tijdens het vakantieverblijf tegen te gaan.

   Meer over de campagne ‘Gezond op reis’ lees je op 45 van Lijfblad nummer 4. In Lijfblad nummer 3 en 4 lees je ook alles over de producten voor in de Reisapotheek.
   (Bron: Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM); beeld Pixabay)

   Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten