15 april 2022

Een zonnebril goed voor de ogen?

Je ogen bescherm je met een zonnebril tegen de uv-stralen van de zon. Maar is zonlicht enkel slecht voor je ogen of kan het je ook helpen om je zicht juist te verbeteren?

Veel mensen geloven dat het dragen van een bril of lenzen hun gezichtsvermogen verslechtert. Ook als je altijd een zonnebril draagt, kun je merken - dat als je geen zonnebril draagt - het felle licht in je ogen steekt.

Gewenning

Voor oogarts Tjeerd de Faber (sinds 1986 verbonden aan het Oogziekenhuis Rotterdam) ligt het voor de hand wat hier gebeurt: draag je altijd een zonnebril, dan passen je ogen zich daaraan aan en zal het dus extra wennen zijn wanneer je er geen draagt. ‘Vergelijk het een beetje met het dragen van schoenen; als je altijd schoenen draagt en nooit op blote voeten loopt, dan voelt dat ook vreemd aan.’

De Faber vervolgt: ‘Met andere woorden: hier is sprake van adaptatie aan het licht; je lichaam is er namelijk voor gemaakt om zich aan verschillende lichtsterktes aan te passen. Daarbij geeft De Faber aan dat het verstandig is om altijd een zonnebril te dragen, wanneer de zon schijnt. Want hoewel vitamine D belangrijk is voor ons lichaam ‘wordt dit door de ogen niet opgenomen en is de uv-straling van de zon wel schadelijk voor je ogen.’

Invloed van uv-straling op ogen

Volgens Petra de Wal van het Oogfonds is zonlicht niet helemaal slecht voor je ogen, maar is de uv-straling in zonlicht, zoals De Faber ook aangaf, dit wel. ‘Je kunt de ogen het beste vergelijken met de huid. Een beetje zonlicht is oké, maar zoals je huid kan verbranden bij te veel blootstelling aan de zon kan ook je netvlies hierdoor beschadigen.’

De lichtgevoelige cellen in je netvlies die ervoor zorgen dat we kunnen zien, moeten dus beschermd worden tegen langdurige en een grote hoeveelheid aan uv-straling. En waar je je huid insmeert, zet je voor je ogen een zonnebril op’, aldus De Wal.

Het verouderingsproces van het netvlies zal sneller zijn, hoe meer de ogen worden blootgesteld aan uv-straling. De kwaliteit van de lichtgevoelige cellen neemt af, waarmee ook het zicht afneemt.

Goed beschermen

Het is niet zo dat de kwaliteit van het zicht achteruit gaat als je elke dag met een zonnebril op naar buiten gaat. Het is dan ook niet per se nodig om iedere dag een zonnebril te dragen, wanneer de zon niet schijnt. Schijnt de zon, zet dan een zonnebril op en kijk niet direct in de zon. Je ogen zullen dan niet snel beschadigd raken.

Bron: Radar Avrotros
Foto: Couple travel photo created by marymarkevich - freepik

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten