26 mei 2020

Ernstige klachten hooikoortspatiƫnten

De droogte heeft er niet voor kunnen zorgen dat de piek van het graspollenseizoen uitblijft. Naar verwachting zullen ruim 2 miljoen Nederlanders met een graspollenallergie in de week van 25 mei ernstige klachten ondervinden, zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten.

De afgelopen periode was het overwegend droog maar de regen van het afgelopen weekend heeft de bloei van de grassen weer sterk bevorderd. De pollenplanner van Wageningen University en Weeronline voorspellen dat de piekperiode in de komende dagen plaatsvindt, waarbij de massaal aanwezige bloeihalmen in bermen en grasvelden hun pollen aan de lucht zullen afgeven.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis namen half april al de eerste bloeihalmen boven het maaiveld waar. Ondanks de vroege groei, die op start kwam door een zeer warme start van het jaar, was er geen uitzonderlijk vroege piek van graspollen. Die vertraging is mogelijk veroorzaakt door de extreme droogte die plaatsvond in april en mei.

Lees hier de verschillen tussen hooikoorts, covid-19, griep en verkoudheid.

Bron: ANP

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten