26 februari 2018

Heel Nederland gezonder!

Leef ik gezond? Welke gezondheidsrisico's loop ik en wat kan ik doen om de kans op ziekte te verlagen? Met de “Online-tijd” van nu stel je heel eenvoudig je eigen gezondheidsrapport online op.

Wat is de Persoonlijke Gezondheidscheck?

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een online-gezondheidstest die moet concurreren met - vaak onbetrouwbare - online-gezondheidstesten op het internet.

Het is een initiatief van 9 organisaties, waaronder:

  • de Nederlandse Huisartsenvereniging 
  • de Nederlandse Hartstichting;
  • het Diabetes Fonds;
  • de Nierstichting;
  • GGD Nederland.

Klachten voorkomen

Nederlanders gaan pas naar de dokter als we klachten hebben. Twee artsen hebben daarom de Persoonlijke Gezondheidscheck opgericht om ervoor te zorgen dat we klachten kunnen voorkomen. 

De Persoonlijke Gezondheidscheck bestaat uit een online vragenlijst die inzicht geeft in het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten en longziekten. Je krijgt bijvoorbeeld vragen over je leefstijl: wat je eet, hoeveel je beweegt, of je rookt, alcohol drinkt en of je veel last hebt van stress. Maar ook vragen die iets zeggen je gezondheid, de motivatie om je leefstijl te veranderen en hoe je dat het liefst zou willen aanpakken.

Preview-Gezondheidscheck

Gezondheidsrapport

Het invullen van de test is gratis en duurt ongeveer een half uur. Wel moet je eerst een account aanmaken. Na afloop staat binnen 24 uur je eigen gezondheidsrapport online klaar. Daarin wordt met de verkeerslichtkleuren rood-oranje-groen aangegeven hoe je gezondheid ervoor staat en welke gezondheidsrisico's je loopt.

Ook krijg je leefstijltips die zo goed mogelijk bij jouw situatie en persoonlijke voorkeur aansluiten. Mocht uit de test blijken dat je een verhoogd risico loopt, dan krijg je het advies om een om meerdere modules aan te schaffen, of direct naar de huisarts te gaan. (De extra modules kosten wel geld.)

NIPED

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een product van NIPED (Netherlands Institute for Prevention and e-Health Development). De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt vergoed en aangeboden door diverse verzekeraars en bedrijven en geldt ook als preventief medisch onderzoek. De check is hier aan te vragen.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten