24 januari 2023

Hoe wordt een blisterverpakking gemaakt

Alleen al in Duitsland werden in 2020 41,1 miljoen verpakkingen Ibuprofen verkocht. Maar hoe wordt nou een blisterverpakking gemaakt. Een veelvoorkomende vorm blister is de doordrukverpakking voor pillen en capsules. Daarin worden medicijnen geportioneerd. Het voordeel van deze verpakking is dat de patiënt de inname van medicijnen goed kan bijhouden.

Zelfmedicatie

De productie van medicijnen is een groeiende markt. Een reden daarvoor is de demografische ontwikkeling en de daarmee samenhangende toename van ouderdomsziekten. Anderzijds wordt ook de gezondheidszorg steeds beter. De helft van alle EU-inwoners heeft in het jaar 2019 medicijnen voorgeschreven gekregen, een derde van de bevolking heeft vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt. De trend richting zelfmedicatie neemt toe en is in het bijzonder te observeren in het segment verkoudheidsmiddelen. Die nemen het grootste aandeel receptvrije medicijnen in Europa, namelijk ongeveer een derde. Daarna volgen de pijnstillers met een marktaandeel van meer dan 20%.

Blisterverpakkingsmachine

Met twee folies, pillen en een blistermachine maak je verpakte medicijnen.

De eerste productiestap is het maken van de blistervorm. Die bestaat meestal uit PVC of aluminium. De folie wordt afgerold, gespannen en dan met stempels mechanisch of met warmte in de gewenste vorm gebracht. Er ontstaat een ononderbroken folie met uitsparingen voor tabletten over de hele breedte.

Parallel worden de pillen voorbereid. Die worden voorzichtig verplaatst met behulp van trilplaten of lopende banden om ze niet te beschadigen. Aan elkaar klevende pillen worden door borstels losgemaakt. De pillen moeten allemaal los zijn, zodat er in elke gevormde verpakking van de folie maar één pil past. Een camerasysteem controleer nauwkeurig of in elke uitsparing een pil ligt.

In de derde stap wordt de sluitingsfolie gemaakt. Die bestaat meestal uit harde aluminium en is slechts 20 µm dik. En dat is ook belangrijk: de folie moet enerzijds zo dun zijn, dat het medicijn gemakkelijk uit de verpakking komt. Maar anderzijds moet de folie ook zo sterk zijn, dat het tegen externe invloeden wordt beschermd. De aluminiumfolie wordt gecontroleerd op beschadigingen. Het veiligheidssysteem herkent ook microscopische kleine gaatjes. In de blistermachine is ook een printer ingebouwd. Want op de folie moet de naam van het medicijn en de houdbaarheidsdatum staan.

De sluitingsfolie wordt op de verpakking gesealed. Bij medicijnen met een innameschema op de verpakking moet deze stap zo nauwkeurig zijn, dat de print exact op de verpakkingscellen past. Een bekend voorbeeld zijn anticonceptiepillen waar de dagen van de week per pil op de verpakking zijn geprint.

In de laatste stap worden de blisters uitgestansd en verlaten ze de blistermachine. De blisters gaan dan door naar een verpakkingsmachine, waar ze samen met een bijsluiter in kartonnen doosjes worden verpakt.

Flexibiliteit

Een blistermachine moet met zo veel mogelijk verschillende materialen kunnen omgaan. De blister kan gemaakt zijn van een polymeer (PVS, PP, PE en PET) of van een PVC-aluminium combinatie. Ook het afdichtingsmateriaal verschilt per toepassing van hard en zacht aluminium tot een combinatie van aluminium, papier en/of PET.

Door middel van SPS-sturing kunnen de geautomatiseerde blistermachines alle verpakkingswensen vervullen. Om ook bij kleinere charges rendabel te kunnen werken, moet de instelduur voor pers- en stansintellingen kort zijn. De kleinste pillen wegen slechts zo'n 100 mg, dus 0,1 g. Dat is ongeveer het gewicht van een vlieg. Grote pillen kunnen meer dan 2 cm lang zijn. Ook het aantal pillen per blister en de verdeling daarvan is heel verschillend.

Bron: Surplex
Surplex is een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen

Fotocredit: Geperste uitsparingen in een blisterfolie. Twee FAMARTEC RM250 (bouwjaar 2021) zijn momenteel verkrijgbaar bij handelaar in gebruikte machines Surplex. Deze kan tot 300 blisters per minuut maken. (© Surplex).

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten