5 september 2017

Hoofdluis? Kammen maar!

Nu de zomervakantie voorbij is en de scholen weer begonnen zijn, worden op scholen de hoofdjes van kinderen weer regelmatig gecontroleerd op hoofdluis door de luizenouders. Het is goed om de controle niet alleen in handen van scholen te laten. Gaan kind(eren) weer naar school? Controleer voor de eerste schooldag de haren nog goed. Een kleine moeite!

Hoofdluis? Kammen maar!


Hoofdluis kun je krijgen van iemand die al hoofdluis heeft. Het heeft niets met hygiëne te maken, want in schoon, gewassen haar kunnen luizen ook gaan zitten. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Een veelgemaakte denkfout is dat ouders vaak denken dat luizen zich verplaatsen via kleding, beddengoed of knuffels. Dit is niet het geval. De luizen lopen over als de kinderen met hun hoofden bij elkaar zitten. Op basisscholen controleren luizenouders regelmatig of er hoofdluis is. Hoofdluis komt bij alle kinderen voor, dus ook bij kinderen jonger dan 4 jaar en kinderen die op de middelbare school zitten. Het is belangrijk om kinderen thuis regelmatig te blijven controleren op hoofdluis.


Tip: controleer bijvoorbeeld op de eerste dag van elke maand.

Niet schadelijk


Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met -> lees het gehele artikel verder in Lijfblad 6-2017!

(Bron: RVIM)

Bron: Column Desirée, Lijfblad 6-2017

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten