19 januari 2021

Kabinet scherpt toezicht op voedingssupplementen aan

Het ministerie van Medische Zorg en Sport gaat strakker toezicht houden op de markt van de voedingssupplementen. Naar aanleiding van een uitzending van Radar in 2019 over borstvergrotende pillen zijn Kamervragen gesteld, die uiteindelijk hebben geleid tot een aangescherpt beleid.

Er wordt onder andere een lijst met verboden stoffen opgesteld, die toezicht en handhaving makkelijker moet maken.

In december 2020, kondigt de huidige minister Tamara van Ark in een Kamerbrief aan dat het toezicht op de voedingssupplementen wordt aangescherpt. 'De NVWA kan op dit moment minder efficiƫnt en effectief toezicht houden, omdat voor slechts een beperkt aantal stoffen specifieke verboden of normen zijn vastgelegd in de Europese of nationale wetgeving', stelt ze.

'Daarom wordt als onderdeel van de aanpak voedingssupplementen gestart met het opstellen van een nationale lijst met onveilige stoffen die de komende jaren verder zal worden uitgebreid en die de NVWA kan gebruiken in het toezicht', schrijft Van Ark. Dit moet ook voor bedrijven duidelijkheid bieden over welke stoffen wel en niet gebruikt mogen worden. De lijst zal in de loop van 2021 vorm krijgen en door de NVWA worden gebruikt bij het houden van toezicht.

Verder stelt Van Ark dat samen met Europese lidstaten wordt aangedrongen op het vaststellen van maximale toegestane hoeveelheden voor vitamines en mineralen in voedingssupplementen. Ook blijft de NVWA toezicht houden op internethandel van voedingssupplementen. Tot slot wordt er gekeken naar de mogelijke introductie van een notificatiesysteem voor voedingssupplementen die in Nederland op de markt worden gebracht.

Het fragment van de uitzending van Radar kan hier teruggekeken worden.

Het volledige nieuwsbericht van Radar alsmede de Kamervragen lees je via deze link

Bron: Radar Avrotros

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten