19 december 2017

Kinderarts Marike Stadermann: "Pinda-allergie kan voorkomen worden"

Pinda-allergie voorkomen? Het is mogelijk, blijkt uit recent onderzoek. Zo vertelde kinderarts-allergoloog Marike Stadermann in een presentatie voor het Allergieplatform, donderdag 23 november. Uit gerenommeerde universiteitsstudies is gebleken dat men een pinda-allergie kan voorkomen door zuigelingen zo vroeg mogelijk pinda’s te geven.

Geef een zuigeling pinda’s en voorkom een pinda-allergie

Het inzicht dat een pinda-allergie op deze wijze voorkomen kan worden, staat haaks op het ‘traditionele’ advies dat je voorzichtig moet zijn in het geven van hoog-allergenen voeding aan baby’s. Nu is daar een 360 graden verandering in te zien. Sterker nog, moeders worden gestimuleerd om tijdens de borstvoeding al zoveel mogelijk verschillende allergenen te eten – mits ze er zelf niet allergisch voor zijn.

Als je kindje eenmaal 4 maanden is, kun je beginnen met het geven van hele kleine beetje pinda en kippenei om allergieën te voorkomen. Dokter Marike Stadermann: “Elke maand dat je eerder start met het geven van pinda en ei, maak je de kans tot het ontwikkelen van een allergie significant kleiner.”

Let wel: het is natuurlijk niet verstandig om baby’s hele pinda’s te voeren. Deze kunnen ze nog niet verwerken. Marloes Collins van het Allergieplatform geeft daarom het volgende advies: “Starten met een mespuntje pindakaas of een paar pindameelkruimels is al voldoende. Voer dit op tot bijvoorbeeld 2x per week een boterham met pindakaas voor een peuter.”Bron: Allergieplatform

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten